По света вече се прилагат на практика редица мерки, които

...
По света вече се прилагат на практика редица мерки, които
Коментари Харесай

Мерки на властите и гражданите може да снижат ефекта на топлинните острови

По света към този момент се ползват на процедура редица ограничения, които да понижат температурите в градовете. Това е изключително огромен проблем в по този начин наречените топлинни острови, които всекидневно се образуват в централните елементи. Разликата в температурата сред тях и крайните квартали може да доближи до 2-4 градуса.

Данните за София, да вземем за пример, сочат, че за последните 124 години температурата в центъра на София се е повишила почти с 4 градуса, което по никакъв начин не е малко, разяснява пред публицисти инж. Лидия Витанова, лекар по климатология и инженер-еколог, която интензивно изследва сферите на градския климат и топлинните острови, работи по тематиките екология и запазване на околната среда, възобновима сила и интелигентни технологии.

Тя уточни, че тома се случва вследствие на възходящата урбанизация, нарасналото ползване на сила и климатичните промени.

Островите на топлота всекидневно са локално събитие, което се следи както в огромни, по този начин и в по-малки градове, при което има разлика в температурата сред него и близките региони. Възможно е в едно обитаемо място да има няколко такива острова.

Сред главните фактори за образуването на такива острови са: топлината, която се генерира от човешката активност
увеличение на потреблението на сила
увеличението на трафика
понижаване на растителността
увеличеното застрояване
неприятното градско обмисляне и други

Сред факторите са още неналичието на водни площи, потреблението на несъответствуващи строителни материали, релефът и географското състояние на обитаемото място.

Проявата на топлинните острови е главно заран и вечер, като е допустимо да се следи освен през лятото.

Сред отрицателните резултати от съществуването на такива топлинни острови се подреждат заплаха от топлинен удар, понижение на работоспособността, респираторни болести, замърсяване на въздуха, смяна на сезоните, климата.

По данни на Института за световно здраве в Барселона 4% от смъртните случаи през лятото в Европа се дължат на градските топлинни острови. Те може да бъдат понижени в случай че има дървета, които покриват най-малко 30% от градската среда, сочи анализът на института. На, с който всеки може да пресметна след въвеждане на данни за температура и мокрота риска от топлинен стрес.

Заради това управляващите по целия свят се пробват с разнообразни решения да смъкват температурите в тези острови. Сред тях са увеличение на зелените площи и условието да се употребяват охлаждащи строителни материали (Лос Анджелис), покрити улици в центъра с таван от разтворени чадъри, сухи мъгли, разпръсквани от дюзи (Япония), построяването на зелени стени върху фасадите на здания и други, които понижават нагряваната от слънцето повърхност.
 Как Дюселдорф се бори с жегите Как Дюселдорф се бори с жегите
Сред ограниченията, които може да вземат управляващите, с цел да понижат топлинния стрес, са: - условия за цвета и материалите на фасадите
- топлоизолация и различни източници на сила
- основаване на лимитирани от трафик зони
- създаване на повече велосипедни и зелени зони

Гражданите също биха могли да оказват помощ със своите дейности. Като да вземем за пример изолират жилището си, употребяват материали с висок коефициент на отражение, засаждат дървета и друга растителност в кварталите, употребяват умни уреди, с цел да понижат потреблението на сила.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР