Позиция против разработването на всякакви нови находища на газ на

...
Позиция против разработването на всякакви нови находища на газ на
Коментари Харесай

Инвестициите в газови находища са закъснели, смятат природозащитници

Позиция срещу създаването на всевъзможни нови залежи на газ на територията на България, без значение дали в акваторията на Черно море или в наземните територии разпространиха през днешния ден от екологичното съдружие " За Земята ". Повод за изказването е да се изследва опцията Българският енергиен холдинг да се включи като акционер с 20% в сондажи за рандеман в Черно море.

От " За Земята " считат, че изследванията целят да потвърдят капацитета на разпознати като перспективни площи, малко преди приключването на лиценза на Total ноември 2024 година " При предходни сондажи не са открити находища, задоволителни за изобретение, а през 2019 година третият сътрудник в консорциума с Тотал и ОМВ, Репсол, се отхвърля, защото счита, че изследването е скъпо и безуспешно, " настояват от природозащитното съдружие.

" Приветстваме премахването на зависимостта на България към газ от Русия. Същевременно с това, България е в удобна позиция за понижаване на потреблението на газ и заради ниския си % на газификация и консумация, главно в топлофикации. Затова и сега имаме опцията изцяло да понижим зависимостта си към изкопаемите горива и изкопаемия газ - развой, който би бил спрян от създаването на ново газово находище на територията на България. ", разяснява Венцеслава Кожухарова от Екологично съдружие " За Земята ".

Природозащитниците правят оценка проектите за развиване на " Блок 1-21 Хан Аспарух " в Черно море като висок риск - " както стопански, по този начин и екологичен ". Те припомнят, че единствено за последните шест месеца търсенето на газ в Европа е намаляло с 17.2%, съгласно. Според на Международната организация по енергетика (МАЕ), няма икономическа нужда от създаване на нови залежи на газ и петрол след 2021 година, цитират от " За Земята ". Също съгласно МАЕ, припомнят от сдружението, с цел да бъдат реализирани задачите, поети в границите на Парижкото съглашение за понижаване на излъчванията от парникови газове, нови залежи не трябва да бъдат разработвани.

Позицията на природозащитниците е, че планове за локален рандеман на газ на територията на Република България, изключително в най-дискутираните площи - в Северна Добруджа, също не трябва да бъдат допускани. " Дори и стандартният рандеман на газ води до доста замърсяване на водите и почвите, което би било пагубно за " житницата на България ". Не бива да забравяме, че съгласно, България е съществено застрашена от засушавания, изключително в границите на Дунавския басейн и съответно територията на Северна България, а производството на газ е обвързвано с потреблението на огромни количества вода в допълнение на сериозното замърсяване на водоизточниците, " припомнят от " За Земята ".Сдружението предлага поетапен излаз от изкопаеми горива. " Инвестициите в сила от възобновими източници, за разлика от тези в изкопаеми горива, са доста по-ниски и с по-ниско равнище на риск. Технологиите за транспорт и предпазване са към този момент налични и овластяването на самостоятелните консуматори и общини би имало по-силно влияние върху постигането на енергийната самостоятелност и усилването на енергийната сигурност в страната, " считат от " За Земята ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР