Без оценка за съвместимост с Натура 2000 ще бъде разширена

...
Без оценка за съвместимост с Натура 2000 ще бъде разширена
Коментари Харесай

Екоминистерството реши, че соларен парк е съвместим с опазването на "Натура 2000"

Без оценка за съгласуемост с " Натура 2000 " ще бъде разширена фотоелектрическа централа в Природен парк " Странджа ", който съставлява и предпазена зона от " Натура 2000 " - както за отбрана на птиците, по този начин и за местообитания и типове от европейско значение. След тъжба от гражданска организация против в територията на парк " Странджа " министерството удостовери през вчерашния ден, че слънчевата централа няма потребност да се прави оценка за съгласуемост с опазването на горите и биоразнообразието на Странджа.

Решението на министъра на околната среда и водите демонстрира, че една територия може да бъде предпазена по силата на два закона (Закона за предпазените територии и Закона за биологичното разнообразие), както и от две природозащитни наставления на Европейския съюз (за дивите птици и за местообитанията и видовете), само че това не пречи на градежите в нея - като те даже не минават процедури по оценка на съгласуемост с задачите на.

Решението на министър Юлиян Попов припомня, че през 2020 година шефът на екоинспекцията на област Бургас (РИОСВ - Бургас) е решил, че няма потребност да се прави екологична оценка, а през 2022 година - че фотоволтаичните панели, кабели не подлежат на оценка за съгласуемост с задачите на предпазените зони от " Натура 2000 ", в които попада електроцентралата. Министър Попов удостоверява решението от 31 май 2023 година на Павел Маринов, шеф на Регионалната ревизия по околна среда и води на област Бургас, и за уголемение на същата фотоелектрическа централа. Преценката на шефа на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Бургас е, че няма несъгласие с режима за запазване на Природния парк " Странджа ", нито потребност от оценка до каква степен градежът е съчетаем с задачите за запазване на биоразнообразието в двете зони от " Натура 2000 ", в които капиталовото предложение също попада - една за птиците и една за местообитанията и типовете.

Защитена територия и зона от " Натура ", само че и индустриален терен

Решението на министър Юлиян Попов цитира и документ от основния проектант на община Малко Търново, с който се удостоверява, че същите парцели с изключение на в естествен парк по закона за предпазените територии и зони от " Натура 2000 " по европейските наставления, попадат също и в устройствена зона " за безвредни производства ". Ведомството пояснява, че територията, опазвана от Закона за предпазените територии (ЗЗТ), може да бъде по едно и също време с това отредена в Общия организационен проект (ОУП) на общината за произвеждане, като цитира Закона за устройство на територията (ЗУТ). Коментира също, че в член 31 на Закона за предпазените територии не е вписано, че производството от фотоелектрически централи е неприемливо в естествените паркове на България.

Територии с предопределение аграрни, горски или урбанизирани територии могат да бъдат по едно и също време и с предопределение предпазени територии, избрани със закон.  Закон за устройство на територията, член 7, алинея 2.

Решението на министър Попов удостоверява преценката на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Бургас, че капиталовото предложение не е проект или стратегия, които могат да окажат доста негативно влияние върху предпазените зони и които би трябвало да се подложат на преценка за съгласуемост с задачите на " Натура 2000 " по член 31 от Закона за биологичното многообразие. С това ведомството удостоверява " като вярно и законосъобразно " разрешението от районната екоинспекция за разширението на градежа без процедури по екологичното законодателство.

Частни и урбанизирани терени повдигат въпроси

 Визуализация от GoogleEarth на Стефан Аврамов за парцелите, представени в решението на Министерство на околната среда и водите
© Стефан Аврамов, GoogleEarth

Визуализация от GoogleEarth на Стефан Аврамов за парцелите, представени в решението на Министерство на околната среда и водите

" Дневник " потърси за коментар специалиста по биоразнообразие Стефан Аврамов. Според Аврамов общата повърхност на терените за създаване на електрически мощности е съвсем 800 декара и е съизмерима с площта на град Малко Търново. Върху част от терена още преди години има построени фотоволтаици. " Въпреки че фотоволтаичният парк е издигнат върху остаряло хвостохранилище, то в огромна степен се е било възстановило като естествено местообитание на типове и е представлявало забавна влажна зона. Формално е било нарушена зона, неофициално обаче - местообитание на типове ", коментира специалистът.

За Стефан Аврамов е значим и въпросът по какъв начин теренът е приватизиран, тъй като по принцип тези парцели са държавна или общинска благосъстоятелност, а според Закона за предпазените територии собствеността на страната и общините в предпазените територии е обществена и не може да се приватизира. Затова е извънредно значимо предпазените територии да имат цифрови граници и собствеността на страната и общините в тях да бъде оповестена като обществена - нещо, което към момента не е приключено за парк " Странджа ".

" Урбанизирането и застрояването на 800 декара в Природния парк " Странджа " и предпазената от " Натура 2000 " едноименна зона не е нещо, което няма да окаже въздействие на тяхната природа и биоразнообразие и опонира на духа на Закона за предпазените територии и Закона за биологичното многообразие. Смятам, че има потребност от спомагателни разбори и диалози ", предлага специалистът.

Развитие на ВЕИ мощности в естествени територии

Становище по отношение на разпоредбите за създаване на на природата популяризира в края на 2022 година и обединението от природозащитни организации и цивилен група " За да остане природа в България " (). Темата с създаване на народен План за зони за предпочитано развиване на ВЕИ, който да насочва вложителите към терени, в които да развиват зелена сила без увреждане на биоразнообразието, е заложена и в член 5 на разисквания в 49 Народно заседание законопроект за изменение на Закона за силата от възобновими източници, към който към този момент има стотици страници от мнения и оферти към признати на първо четене текстове ).

В предварителните текстове в отчета преди второ четене се в предпочитаните зони за ВЕИ, т.е. да минават всички процедури по природозащитното законодателство.

Концепцията за национални проекти за предпочитани зони за ВЕИ, които да насочват вложителите във ВЕИ (т.нар. go-to areas) към планове в градовете и в региони с повредена природа, е регламентирана в на Европейската комисия ().
За закъснение на промените във ВЕИ бранша.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР