Започнаха тестовете на новата тикет система в София. До края

...
Започнаха тестовете на новата тикет система в София. До края
Коментари Харесай

Започнаха тестовете на новата билетна система в София

Започнаха тестванията на новата билет система в София. До края на идната година столицата би трябвало да има работеща система за електронно таксуване в градския превоз. Така ще могат да се вкарат нови способи за таксуване, съгласно изминато разстояние или съгласно времето на пътешестване.

До края на август би трябвало да бъдат оборудвани 36 транспортни средства от другите типове, които се употребяват в София - тролеи, трамваи, рейсове и метро. В тях се слагат така наречен „ валидатори” за картите и билетите, камери и устройство за продажба на билети от водачите. Идеята е системата за таксуване да бъде по-гъвкава.

„ Купуваме си един билет, който важи 90 минути, а също и на разстояние. В някои градове има разнообразни зони, в които самото таксуване зависи от другите зони”, изясни шефът на Центъра за градска подвижност Христиан Петров пред Нова Телевизия.

Старият книжен билет отива в историята, ще бъде сменен от нови електронни устройства.

Тикет системата ще работи във всички типове градски превоз - тролей, трамвай, рейсове и метро. Няма да се постанова да носим разнообразни пластики. Остава обаче опцията да купуваме билет от водача. Ще можем да зареждаме билети и на мобилния си телефон. Разработва се и услуга, посредством която да плащаме непосредствено през дебитната или кредитната си карта, като тогава умните машини ще пресмятат вместо нас по какъв начин да спестим от пътешестване.

„ Ако сте имали 3 пътувания в градския превоз по 1,6 лева и сте употребили вашата дебитна карта, в края на деня няма да ви се вземат 4,80 лева, а ще ви се вземат 4 лева, тъй като еднодневна карта коства 4 лева.”, посочи шефът на ЦГМ.

Новата система би трябвало да проработи до края на идната година. Вероятно смяната на цените ще стане едвам в края на 2021 година или при започване на 2022 година Причината е, че за първата към година от работата на системата тя ще се употребява за събиране на данни.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР