Започна изграждането на последния, трети участък от магистрала Европа към

...
Започна изграждането на последния, трети участък от магистрала Европа към
Коментари Харесай

Магистрала Европа: епизод последен уж започва

Започна построяването на последния, трети сектор от автомагистрала " Европа " към Сърбия Сериозните забавяния на началото на строителството може да докара до загуба на близо 120 млн. лева еврофондове Най-рано до две години ще имаме подготвена автомагистрала до Калотина Започна построяването на последния, трети сектор от автомагистрала " Европа " към Сърбия Сериозните забавяния на началото на строителството може да докара до загуба на близо 120 млн. лева еврофондове Най-рано до две години ще имаме подготвена автомагистрала до Калотина
Днес стартира построяването на последния, трети сектор от автомагистрала " Европа " сред София и Граничен контролно-пропусквателен пункт " Калотина " при границата със Сърбия. Той е дълъг 16.5 км и се намира сред Софийския околовръстен път и Сливница, като трасето ще се влива в Северната скоростна дъга.

Засега се строят единствено шест километра покрай столицата, тъй като единствено за тях са приключени отчужденията и има издадено позволение за градеж. Когато се отчуждят и останалите терени, ще продължи работата и по другите 10.5 км. На откриването на строителната площадка служебният районен министър Иван Шишков разгласи, че се чака отчуждаването на нужните терени за построяването на останалата част от трасето да завърши до месец и след още толкоз да има позволение за градеж. Забавянето в процедурите за този план обаче слага под риск близо 120 млн. лева европейско финансиране.
Реклама
Общата дължина на " Европа " е близо 50 км и е разграничена на три сектора. Един към този момент е подготвен - този сред Сливница и Драгоман с дължина 17 км. Другият - от Драгоман до Калотина, с дължина 14.5 км, още е в градеж, като са пуснати единствено 6.5 километра от него. Последният от Сливница до София стартира да се строи в този момент.

Но има редица проблеми към този обект - да вземем за пример, както неотдавна " Капитал " писа, не е проектирана връзка сред автомагистралата и граничния пункт " Калотина ".

Нова права, нов шанс, риск да загубим парите
Изпълнители на строителството на пътя сред София и Сливница са " ГБС Инфраструктурно строителство ", " Главболгарстрой интернешънал " и " Обонато Билд ". Първите две компании са измежду най-известните в страната, до момента в който третата е по-малко позната, само че пък съгласно източници от сектора има връзки с която от своя страна беше част от редица обществени кавги през последните години.
Реклама
" Обонато билд " е благосъстоятелност на Димитър Пантелеев, само че до края на 2018 година компанията се е казвала " Интегрирани строителни системи ". Тогава Панталеев я е купил от някогашния притежател Владимир Пилчев за 90 хиляди лева, сочат документи в Търговския указател. През лятото на 2019 година друго сдружение на Панталеев, " Билд инвест - Н ", се влива в

Стойността на контракта за тази част от " Европа " съвсем 267 млн. лева с Данък добавена стойност или малко над 16 млн. лева на километър жестоко. Проектът включва пет подлеза, два надлеза, два моста и един виадукт, както и четири пътни връзки и два пътни възела - " Костинброд " и " Мрамор ".

Проектът се финансира по Оперативна стратегия " Транспорт и транспортна инфраструктура " 2014-2020 година и с бюджетни средства. Участъкът би трябвало да бъде подготвен за 22 месеца или до началото на 2025 година по контракт.

Той обаче стартира с провал. Пътната организация разгласи публичната поръчка през февруари 2021 година, само че подписа контракт с ГБС през януари 2022 година Регионалното министерство издаде позволение за градеж чак в края на април тази година. Видно от него, много от мненията и отчужденията са се случили след подписването на контракта, по тази причина и строителството стартира цели 15 месеца след него. Предвид, че не е включено планиране в търга, това е съществено закъснение.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР