Лондон, който традиционно е сред най-скъпите за строителство градове в

...
Лондон, който традиционно е сред най-скъпите за строителство градове в
Коментари Харесай

Кои са най-скъпите градове за строителство в света и къде сред тях е София

Лондон, който обичайно е измежду най-скъпите за строителство градове в света, тази година съумя да оглави класацията, съгласно отчета „ Международни разноски за строителство 2024 година “ на консултантската компания Arcadis. Основният мотор за това се крие в увеличената бюрократична тежест и регулациите, наложени от държавното управление през последните няколко години.

На второ и трето място са швейцарските градове Женева и Цюрих, а на четвърто - Мюнхен (Германия). Нарастващите разноски и двуцифреният растеж на цените в Германия изстрелват баварската столица доста нагоре в класацията, като тази година тя изпреварва Ню Йорк (5-то място) и Сан Франциско (6-то място) във връзка с относителните разноски за строителство.

В топ 10 влизат още Филаделфия, Копенхаген, Хонконг и Бристол.

Българската столица София също откри място в класацията на Arcadis. През 2024 година тя се подрежда на 76-о място – сред Лисабон (75) и Рига (77). По-скъпо в района излиза строителството в Белград, който е на 74-о място, както и Истанбул (73), Атина (71). Румънската столица Букурещ е на 79-о място.

Въпреки социално-икономическите и политическите катаклизми през 2023 година строителните пазари са релативно спокойни, защото търсенето понижава, а веригите за доставки се връщат към равновесие. През 2024 година евентуално ще бъде маркирано дъното на пазара в доста елементи на света “, предвиждат от Arcadis.

С други думи, през идващите месеци се чака да стартира напредък на международните строителни пазари. Според Arcadis връщане обратно няма и бъдещите инфлационни трендове бранша ще продължат да нарастват заради пазарния напън и устрема към по-добри здания.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР