Главна дирекция Национална полиция“ (ГДНП) и Държавна агенция Национална сигурност“

...
Главна дирекция Национална полиция“ (ГДНП) и Държавна агенция Национална сигурност“
Коментари Харесай

Европрокуратурата разследва строителите на тунел „Железница“

Главна дирекция „ Национална полиция “ (ГДНП) и Държавна организация „ Национална сигурност “ (ДАНС) са претърсили шест компании и четири частни къщи в два региона на страната. Обиските са осъществени през днешния ден по искане на Европейската прокуратура (EPPO) поради

събиране на доказателства по подозрения за заграбване, корист с еврофондове и пране на пари, свързани със строителството на тунел „ Железница “, се споделя в публично прессъобщение на европейската институция.

Припомняме, че най-дългият пътен тунел в България бе отворен за придвижване на 20 февруари. Съоръжението бе готово, само че открити свлачища забавиха стартирането му в употреба. Агенция „ Пътна инфраструктура “ заплати над 356 млн. лева за строителството на тунела и укрепването на свлачищата.
За какво е следствието?
В формалното прессъобщение на Европрокуратурата се припомня, че АПИ е сключила контракта с консорциум от три компании за плана, съфинансиран от Европейския кохезионен фонд по Оперативна стратегия „ Транспорт и транспортна инфраструктура “ ( 2014 – 2020 г.).

Изпълнителят получи почти 185 млн. лева (около 95.6 млн. евро), 85% от които са финансирани от европейски фондове. “

Европрокуратурата не загатва консорциума и компаниите в него.

Припомняме, че АПИ има контракти с разнообразни консорциуми за строителството на съвсем всяка част от оборудването. Освен това и укрепванията на свлачищата бяха предоставени с нови поръчки.

На база на известието и цитираната в него сума обаче може да се направи заключението, че става въпрос за консорциум „ Автомагистрала Струма Тунел 2018 “, в който вземат участие „ Джи Пи Груп “ АД, „ Глобал Кънстръкшън “ ООД и „ Виа План “ ЕООД. Той построи самия тунел, а цената на контракта е над 215 млн. лева без Данък добавена стойност.

От „ Джи Пи Груп “ разпространиха публична позиция по тематиката, в която изрично декларират, че компанията не е обект на разследване.

Компанията оказа цялостно подпомагане на органите на реда, предоставяйки всички изискани документи в хода на инспекцията “, гласи известието им.

До момента няма публична реакция от останалите компании в консорциума, нито от АПИ или Министерството на районното развиване.
Присвояване на евросредства и пране на пари
След сигнал, получен от ДАНС, Европейската прокуратура в София стартира инспекция, която разкрива, че една от фирмите, част от консорциума, е обвинена в няколко престъпни закононарушения, в това число заграбване, корист с еврофондове и пране на пари.

Разследваната компания е направила за доста малко време няколко фиктивни парични превода на стойност над 11 милиона лв. (5.6 милиона евро) към верига от " кухи " компании, което е довело до изтегляне на огромни суми в брой от физически лица с престъпни досиета. “

Тези компании и лица се появяват и в друго настоящо следствие на EPPO по отношение на инфраструктурни планове в железопътния бранш. Припомняме, че предходната година стана ясно, че европрокуратурата разследва злоупотреба с евросредства при плановете на НКЖИ за правите Оризово – Михайлово и Костенец – Септември.

Действията по следствието не престават, с цел да се откри естеството и степента на хипотетичните незаконни действия.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР