Заплатите на работещите в регионалните здравни инспекции да бъдат актуализирани

...
Заплатите на работещите в регионалните здравни инспекции да бъдат актуализирани
Коментари Харесай

КТ Подкрепа: Основните заплати в РЗИ да са между 1326 и 2574 лв.

Заплатите на работещите в районните здравни инспекции да бъдат обновени с бюджета за 2023-а година, тъй като остават най-ниските в бранш „ Здравеопазване “. За това упорстват от Медицинската федерация на КТ „ Подкрепа “ в писмо до премиера Николай Денков и министрите на опазването на здравето Христо Хинков и Асен Василев.

От " Подкрепа " напомнят, че последните отраслови договорености за системата на опазването на здравето дефинират минимално начално главно заплащане за новак доктор от 2000 лв., а за медицински сестри – 1500, само че те са недостижими за работещите в структурата на РЗИ чиновници с трудов стаж от 30 и повече години, които са лишени от спомагателни хонорари, в това число и за добит стаж и професионален опит, а като държавни чиновници в надзорен орган нямат право да правят активност против възнаграждение в сфери които управляват.

От синдиката са безапелационни, че

проблемите в РЗИ са трупани дълго обратно в годините и ниското възнаграждение е един от най-сериозните измежду тях.

„ От 2011 година до началото на 2016 година е осъществявано поетапно редуциране на щата с към 31% (в тези 31% не влизат длъжностите трансферирани към ОДБХ). Такова фрапантно редуциране за толкоз малко време не е осъществено в никоя териториална държавна конструкция на територията на страната. В същото време с всяка измината година нараства доста размера на предоставените отговорности, както и броя на новите обекти за надзор, като със съществуващия кадрови потенциал е съвсем невероятно да бъде реализиран качествена контролна активност “, се споделя в писмото. 

В системата на РЗИ работят висши медицински и немедицински чиновници (лекари, инженери, химици, физици, здравни инспектори) по Закона за държавния чиновник (ЗДС), както и чиновници със приблизително и приблизително особено обучение (лаборанти, механически сътрудници и др.) по трудови правни отношения, споделят още оттова и акцентират, че спрямо другите структурни звена в здравната система тези чиновници остават най-ниско платените, без значение че имат идентичен ценз. Заплащането на труда на чиновниците на РЗИ мощно изостава и във връзка с заплащането на труда в други сходни териториални администрации (второстепенни и третостепенни разпоредители на бюджетни средства), допълват от синдиката.

От „ Подкрепа “ сигнализират още, че ниските равнища на възнагражденията при сериозното натоварване на чиновниците

са съществена причина за възходящия брой непринудено напуснали квалифицирани фрагменти от системата на РЗИ и насочването им към частни компании

поради несравнимо по-добро възнаграждение. Според синдикалистите индикативен за този отрицателен развой е и фактът, че липсват претенденти с подобаваща подготовка за обявяваните свободни места, което от своя страна обезкървява системата и я натоварва в допълнение, а крайният резултат се отразява в качеството на реализирания здравен надзор.

От „ Подкрепа “ упорстват минималните равнища на главната работна заплата да бъдат поправени с Бюджет 2023 в следното съответствие:



„ Няма да приемем цената на нашия труд да обезпечава отговорности, произлизащи от поети задължения и обещания на политическо равнище. Декларираме, че неналичието на виновна, само че и съответна политика във връзка с приходите ще бъде посрещната с проведен отвод от полагане на труд, при съблюдаване на регламентираните в законодателството процедури “ заявяват от синдиката и показват вяра, че ще бъде реализиран градивен разговор и ще бъде открито решение на проблемите на работещите в РЗИ.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР