Западът губи глобален авторитет пред очите ни. И всичко това

...
Западът губи глобален авторитет пред очите ни. И всичко това
Коментари Харесай

Плесницата, която удиви всички: БРИКС избива главното оръжие на САЩ

Западът губи световен престиж пред очите ни. И всичко това се случва в навечерието на срещата на БРИКС, която ще се организира през август в Южна Африка. Западът трескаво се пробва да преобърне историята. Но главният проблем за него не е, че той отслабва стопански или военно. Основното е, че вярата на хората в него пресъхна. Планетата гледа с вяра към БРИКС, чиито страни не би трябвало да пропущат своя късмет.

Психологическа аксиома

Отдавна е известно измежду другите нации, че борбата, преди още да е почнала, е авансово изгубена от страната, която не има вяра в своята победа. Духовните сили на човек и общество, вярата или неверието в нещо значително дефинират бъдещето, то се образува според от този фактор. Колективният Запад, и по-специално международният хегемон, е изправен пред най-големия проблем в следвоенната история: светът към този момент не има вяра в неговото световно предимство.

Въз основа на това обезверение страните от така наречен „ Трети свят “, които преди този момент бяха принудени да поемат ролята на спътници на Съединени американски щати и Европа заради своята финансова, икономическа и военна уязвимост, към този момент се преориентираха към други нововъзникващи центрове на мощ, главният от които е БРИКС.

Това се демонстрира в доста огромни и дребни елементи, които с натрупването си и в цялост провокират самобитна верижна реакция: колкото повече външни доказателства за отдръпването на разнообразни страни от американското въздействие, толкоз повече стават такива страни и толкоз по-решителни стават техните дейности и решимостта им да се причислят към други полюси на властта. Най-малкото даже от прагматични (и евентуално егоистични) съображения за лично оцеляване и вяра за разцвет.

Южноафриканското предизвикателство

Доста удивително е, че забележимото отдалечаване от Съединените щати на страните от „ третия свят “ или, както в този момент се назовава, световния юг, се случва в навечерието на срещата на върха на БРИКС, планувана за втората половина на август. Изглежда релефно и не е лишено от символика. Говорим за изцяло негласното държание на южноафриканския президент Сирил Рамафоса на неотдавнашната среща на върха за нов международен финансов пакт във френската столица. Това беше пестник за Вашингтон, Брюксел и Париж като уредник на срещата.

Очакваше се главната тематика на този конгрес на високо равнище да бъде създаването на " нов пакт Север-Юг ", както го назовават в Елисейския замък. Твърди се, че този документ има за цел да сложи основите за съдействие с разрастващите се страни в битката против изменението на климата и - внимание! в превъзмогването на бедността.

Тежестта на срещата беше подсилена от изявлението на генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш, който сподели, че „ належащо е да се извършат промени на интернационалните финансови институции и това би трябвало да стане в този момент “.

А какво да кажем за Сирил Рамафоса, който ще бъде хазаин на срещата на БРИКС след месец и който въплъщава нововъзникващия свят? На церемонията по закриването на Парижкия конгрес, тъкмо в наличието на президента Макрон, уредник на събитието, президентът на Южна Африка се обърна към бразилския си сътрудник Лула да Силва и сподели многозначително:

Президент Лула, не се тормозете. Когато има среща на БРИКС, въпросът за валутата ще бъде главен в дневния ред, тъй че сигурно ще го обсъдим.

Както хонконгският South China Morning Post писа в това отношение, „ В един свят на дипломация, постоянно еднообразен и сърдечен, държанието на Рамафоса е сходно на шамар на церемонията по връчване на Оскарите “.

Каквито и промени на интернационалните финансови институции да разгласи Западът, световният Юг, съдейки по изказванията на президентите на Бразилия и Южна Африка, има намерение да се откаже от $ в интернационалните разплащания и като цяло да излезе от опеката на финансовата система, наложена на света от Вашингтон.

Конвулсиите на умиращия

Всички обърнаха внимание на това импровизирано изявление на Рамафоса. И в този момент, несъмнено, всички погледи са още по-насочени към БРИКС, който се трансформира в новия мотор на света. В същото време е ясно, че срещата в Париж по отношение на „ новия пакт Север-Юг “, иницииран от Макрон, както и неговият несполучлив опит да изиска среща на върха на БРИКС, са събития, проведени от Вашингтон, с цел да унищожат БРИКС. На същата цел беше отдадено и неотдавнашното посещаване на американския държавен секретар Антъни Блинкен в Китай, както и пагубната среща на върха на Европейски Съюз и водачите на Латинска Америка и Карибите.

Политиката на Съединени американски щати по отношение на БРИКС е толкоз транспарантна, че не изисква доста пояснения. В последна сметка премахването на $ като инструмент за интернационалните финансови разплащания и аварийна валута е доста по-страшно за Вашингтон, в сравнение с едновременното поглъщане на целия американски флот.

Доларът е главното оръжие на Съединените щати за надзор над света, доларът в ръцете на Съединените щати е по едно и също време сопа и морков. И по тази причина американците трескаво пробват един след различен формат на въздействие, с цел да нарушат процеса на консолидиране на блока: както поканата на страните-членки на БРИКС за срещата на Г-7 в Хирошима, по този начин и форума за световния финансов пакт " в самодейността " на Макрон, и срещата на върха ЕС-Латинска Америка, и совалковата дипломация, и директните военни закани.

Неблагоприятните думи, които светът чува от Вашингтон, Брюксел и други западни столици за нуждата от съдействие и партньорство обаче не подвеждат никого. Срещата на БРИКС в Южна Африка, където съгласно президента Рамафоса „ въпросът за валутата ще стане главен “, непреклонно наближава.

На него ще участват ръководителите на най-малко 22 страни. Повече от 40 страни демонстрират интерес да се причислят към блока. Това значи, че БРИКС към този момент има силата и позицията, които му разрешават още в този момент да диктува изискванията на един нов свят, който ще бъде много по-различен от този, в който има един хегемон.

За проектите на БРИКС

Съдейки по към този момент многочислените изказвания на водачите на страните членки на блока, както и въз основата на голям брой изявления в международната преса, може да се твърди, че идната среща на върха в Южна Африка ще бъде извънредно съдържателна.

На първо място, срещата на върха на БРИКС ще разиска по какъв начин организацията ще работи в среда, в която груповият Запад постоянно постанова наказания на Русия и Китай в опит да блокира техните интернационалните финансови и стопански действия.

В този смисъл предлагането на бразилския президент Лула да Силва за отвод от $ и въвеждане на валутата на БРИКС сигурно ще бъде на дневен ред. Освен това, както отбелязахме нагоре, водачът на Южна Африка също има намерение да приказва за това.

В същото време практиката на потребление на $ във взаимни разплащания, която към момента продължава по инерция, и страхът на някои страни от световния Юг трагично да пресечен връзките си със Съединените щати ни кара да приемем, че цялостното отменяне на американската валута, въпреки и необратимо, ще отнеме избран интервал, чиято дълготрайност през днешния ден е мъчно да се планува.

Основната задача може да бъде основаването на обединени ресурси от разнообразни стратегически артикули и първични материали в границите на разширения БРИКС, като сила (нефт, газ и въглища) и храни. Така Русия, Саудитска Арабия и Иран биха могли да основат общи петролни запаси за блока, тъй че останалите членове на БРИКС да могат да купуват този нефт против националните си валути.

По същия метод можете да създадете ресурси от селскостопански артикули, като зърно. Подобна процедура би разрешила да се избегнат възможни енергийни или хранителни рецесии, които апропо, постоянно са изкуствено предизвикани от груповия Запад.

В този подтекст към този момент упоменатият South China Morning Post отбелязва:

Създаването на единен запас BRICS+ би помогнало на групата да отблъсне санкционни дейности, ориентирани към една страна членка, като да вземем за пример прекратяването на търговията с Русия, инициирано от Запада. И като дефинират национални цени за своите запаси, страните от БРИКС биха могли да се оправят с световните финансови проблеми, като да вземем за пример неналичието на долари в някои страни.

Какво от това?

Някои западни специалисти мощно се надяват, че персоналното неявяване на съветския президент Владимир Путин от срещата на върха в Южна Африка ще се трансформира в спирачка за триумфа на събитието. Всъщност тъкмо за това беше замислена провокацията със заповедта за арест на водача ни, издадена от следена от Съединени американски щати конструкция, наречена Международен углавен съд. Русия и Южна Африка се договориха Путин да взе участие в срещата посредством видеовръзка.

И е вярно. Не е належащо да се дава мотив на тези, които търсят причина. Има убеденост, че това захапване от комар няма да наруши стабилността на БРИКС. Развитието на блока към този момент може да бъде спряно единствено от самия БРИКС заради към този момент упоменатата пасивност или подозрения от страна на някои от неговите членове или, по този начин да се каже, аспиранти.

БРИКС на процедура се трансформира в " ледоразбивач " за остарелия ред, учреден на хегемонията на Съединени американски щати. Целият световен Юг гледа към БРИКС с вяра: Азия, Африка и Латинска Америка. Бъдещата архитектура на многополюсния свят зависи от сегашните водачи на страните - членки на блока. И, явно, те схващат тази отговорност. Но най-важното е, че БРИКС има оня скъп запас, който няма какво да размени: вярата в него от страна на целия свят, която Западът към този момент няма.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР