Замисляли ли сте се кой притежава най-големия и съответно най-скъпия

...
Замисляли ли сте се кой притежава най-големия и съответно най-скъпия
Коментари Харесай

Кой притежава най-големия диамант в света?

Замисляли ли сте се кой има най-големия и надлежно най-скъпия елмаз в света? Това кралицата на Англия - Нейно Величество Елизабет Втора. Или по-точно казано - диамантът е благосъстоятелност на Обединеното кралство. Камъкът се споделя " Кулинан " и елементи от него красят британската корона и кралския жезъл.

Невероятната история на диаманта

Той е открит на 26 януари 1905 година в рудника " Премиер " в Южна Африка и получава названието " Кулинан ", поради името на притежателя на рудника, в който е открит - Томас Кулинан.

Историята на откритието на най-големия елмаз в света в действителност е невероятна. Управителят на рудника - Фредерик Уелс, правел вечерен обход, когато нещо просветнало на погледа му. Оглеждайки се от кое място идва проблясъкът, той забелязал нещо светещо върху кариера, намираща се на 9 метра от него.
 The Enigma: Черен елмаз на милиарди години бе продаден за $4,3 милиона
The Enigma: Черен елмаз на милиарди години бе продаден за $4,3 милиона

Смята се, че камъкът идва от Космоса

Именно там се натъква на камъка с внушителните размери 10х6,5х5 сантиметра. По-късно се оказва, че диамантът тежи 621,2 грама и е 3 106 карата. Сивобял на цвят, той се отличавал от жълтеникавите диаманти, намирани в Африка.

Дълго време диамантът е бил съхраняван в достоверния си тип в банка в Йоханесбург. През 1907 година, против 150 000 фунта стерлинги става владеене на Трансвалската република и бил поднесен като подарък на британския крал Едуард VII, след примирието-финал на Англо-бурската война.

Любопитен факт е, че крал Едуард не харесал диаманта. Нещо повече, даже го нарекъл " неугледно стъкълце " и наредил да го разбият на части. За задачата го дават на нидерландския ювелир Йозеф Аскор, който е трябвало да реши по какъв начин може да стане това, несъмнено, с допустимо минимум вреди за диаманта.

В продължение на 4 години Аскор се занимава с тази специфична задача. През 1912 година той съумява да раздели " Кулинан " на 105 брилянта - 2 огромни, 7 междинни и 96 дребни части.

Най-големият бил кръстен " Кулинан -I " и послужил за декорация на скиптъра на крал Едуард VII. " Кулинан-II " пък украсил короната на Британската империя. И двете реликви се съхраняват до през днешния ден в двореца Tower of London и са благосъстоятелност на английската кралица.
 Рядък наследник елмаз, продаден за $40 милиона, стана един от най-скъпите необработени скъпоценни камъни
Рядък наследник елмаз, продаден за $40 милиона, стана един от най-скъпите необработени скъпоценни камъни

Той коства повече от 1 милион $ за карат
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР