Всички сме сигурни, че сами избираме съдбата си и извършваме

...
Всички сме сигурни, че сами избираме съдбата си и извършваме
Коментари Харесай

Те си разделиха света: 10-те най-влиятелни семейства на планетата

Всички сме сигурни, че сами избираме ориста си и правим всяко деяние, като вземаме поредност от решения в избран миг. Но какво ще стане, в случай че сме ловко манипулирани и подтикнати да вземем някакви решения, а ние даже не подозираме това?

Чудили ли сте се в миналото кой управлява живота ни?

За 10-те най-влиятелни фамилии на планетата, които могат свободно да управляват живота на милиарди хора, стига единствено да пожелаят, споделя dzen.ru. Те елементарно стартират международни войни, печелят положение от тях, управляват целия международен пазар и методите за въздействие върху президенти и крале.
 Снимка 499809
Източник:

Кланът Рокфелоер

Има доста митове за благосъстоянието на клана Рокфелер. Никой не знае какво тъкмо е общото благосъстояние на фамилията, само че слуховете варират от 1 трилион до 3 трилиона $. Кланът стана прочут с помощта на Джон Рокфелер, първият доларов милиардер в историята. Джон се отличава още на 16-годишна възраст, изучавайки счетоводство и получавайки работа като помощник-счетоводител в Hewitt & Tuttle. След четири години упорита работа той и сътрудникът Морис Кларк откриват компания, която търгува с месо, сено и зърно. Само година по-късно те са натрупали $450 хиляди капитал, подкрепени от Гражданската война и голямото търсене на храна.

През 1864 година те стартират да работят с нефт. Скоро Рокфелер изкупува каузи на колегата си и се концентрира напълно върху петрола. През 1870 година е учредена известната компания Standard Oil, която обезпечава на фамилията благополучие за 100 години. Джон стартира нападателна политика за придобиване и в границите на две години той управлява всички петролни рафинерии в Кливланд. Скоро съвсем монополизира бранша, което му оказа помощ да натрупа голямо положение. В края на 19 век фамилията управлява 90% от петрола на американския пазар. Почти всички модерни американски петролни компании водят началото си от Рокфелер. Две международни войни единствено укрепват благосъстоянието на фамилията.

Сега, в допълнение към банковия и петролния бизнес, Рокфелер се занимават интензивно с щедрост и криптовалута. Още по-невероятно е, че семейството Рокфелер не е опетнена от никакви кавги повече от 100 години. Нито едно дело за завещание, нито обществени кавги, нито братска омраза. Теоретиците на конспирацията считат членовете на фамилията за ръководители на скрито международно държавно управление и последователи на концепцията за " златен милиард ".
 Снимка 220808
Източник:

Кланът Морган

Феновете на разнообразни политически теории постоянно одобряват, че кланът Морган дефинира политическия курс на Съединените щати и управлява всички банки в света. Основателят - Джон Пиърпонт Морган основава първата финансова империя в Съединени американски щати. Той продава оръжие по време на Гражданската война, само че с помощта на своите бизнес умения съумява да избегне правосъдно гонене. През 1907 година Морган предотвратява колапса на банковата система в страната. И до през днешния ден членовете на клана Морган остават най-влиятелните банкери. Клонове на техните банки могат да бъдат открити освен в Съединени американски щати, само че и в Европа.

Членове на фамилията ръководеха General Electric Company, чиито заводи, ситуирани в десетки страни по света, създават необятна гама от артикули: от електрически крушки до нуклеарни реактори, от хладилници и климатици до мотори за самолети и ракети. Заедно с финансовата група DuPont, Морган имат General Motors - водеща компания за коли, чиито предприятия създават освен коли и учебни рейсове, само че и танкове.

Семейната династия Морган е най-голямата финансова група, чиито корпорации създават артикули и услуги на стойност към 1,5 трилиона $.
 Снимка 321993
Източник:

Кралска фамилия Сауд

Тя ръководи страната,която носи тяхното име - Саудитска Арабия, от 1932 година В момента глава на фамилията е крал Салман бин Абдулазиз Ал Сауд, а общият брой на саудитите е към 25 хиляди души, само че единствено 2000 от тях управляват властта и цялото благосъстояние на страната. Главата на фамилията има съвсем безспорна политическа власт, а членовете на фамилията заемат значими държавни и военни позиции. Саудитите могат да заемат всевъзможни постове в страната.

Семейството държи 20% от международните петролни ресурси. А те, имайки безспорна власт и безчет пари, ги харчат както си желаят, без никакво терзание, за купони, скъпи коли и алкохол, което другояче е неразрешено от шериата. Семейството също не бяга от опиатите и убийствата. В края на краищата, когато имате доста власт и пари, можете да се разминете с всичко.
 Снимка 346200
Източник:

Династията Ротшилд

Амшел Майер Ротшилд се смята за създател на династията Ротшилд. Той построява огромен банков бизнес в Германия и основава лична финансова империя. Преди гибелта си Амшел оставя наследство на наследниците си, в което излага своите визии за ръководството на империята. И повече от двеста години Ротшилд се придържат към тези правила. Нейтън Майер Ротшилд, третият наследник на Амшел Майер, основава компанията в Англия през 1811 година
 Снимка 546748
Източник:

Ротшилдови са били едно от най-богатите фамилии още при Наполеон I. Те изиграват значима роля по време на Наполеоновите войни, като способстват за финансовото развиване на страната. Благодарение на мрежата си от сътрудници, НейтънРотшилд е първият, който научава вести от бойните полетата и даже съумява да завоюва пари от тази информация. Когато френската войска доближи Прусия, кайзер Вилхелм бяга, изоставяйки хазната си. Малко попадна в ръцете на Наполеон, а по-голямата част беше избавена, несъмнено, от Ротшилд. Те вършиха зрелище за французите, показвайки чисто счетоводство, само че в действителност скрито си сътрудничиха с другите си членови в цяла Европа и самия Вилхелм. Когато Наполеон постанова континентална обсада, Натан забогатява от контрабанда на артикули. Той транспортира големи суми пари в цяла Европа и оказва помощ за финансирането на акцията против Наполеон.

Но най-дръзката стъпка, донесла на Ротшилд големи пари, те направиха в деня на провалянето на Наполеон при Ватерло през 1815 година Династията Ротшилд в Австрия също има триумфи, само че по време на Втората международна война е принудена да избяга в Съединените щати. Те съумяха да избягат от Холокоста, само че в процеса изгубиха всичките си дворци и благосъстояние. Едва през 1999 година Австрия върна няколко дворци и някои творби на изкуството, иззети от нацистите, на потомците на Ротшилд. Около фамилията се носят разнообразни клюки и теории. Някои настояват, че фамилията управлява цялото благосъстояние на света и финансовите институции. Други споделят, че точно Ротшилд предизвикват и спонсорират множеството войни. Сегашното положение на Ротшилд се прави оценка на почти 2 трилиона $. А някои даже им приписват положение от 500 трилиона. С тази сума пари едно семейство може елементарно да управлява цялата планета и да ръководи цели страни. Те се занимават с вложения, търговия и банкиране.

Семейството има няколко лозя и предприятия, занимаващи се с рандеман на петрол и природен газ. Ротшилд вземат участие интензивно в щедрост, само че постоянно го вършат анонимно. Те също по този начин подариха доста експонати от частните си сбирки на известни музеи по света.
 Снимка 663009
Източник:

Семейство Барух

Барух са едно от най-влиятелните фамилии, обслужвани от Ротшилд и Рокфелер. Въпреки че благосъстоянието им може да е по-малко от това на някои други фамилии, те имат голямо въздействие. Те са същинските господари на света и постоянно остават в сянка.

Основателят на клана - Бърнард Барух, е бил консултант на петима американски президенти и непосредствен другар на Уинстън Чърчил. Именно той измисли термина " Студена война " и управлява плана за основаване на атомната бомба и Международната организация за атомно развиване. По негово предложение в Съединени американски щати емисията на парите е трансферирана в юрисдикцията на Федералната аварийна система. Оттогава въздействието му в американската политика единствено нараства. Барух осъзнава, че може да забогатее бързо и законно посредством търговията с оръжие. А за това има потребност от война. Кърваво, огромно или още по-добре световно. Нека всеки се бие с всеки - в последна сметка Америка е надалеч, вражеските кораби няма да я доближат, нито оръдията няма да я доближат.

Америка забогатя дружно с Барух. След като не загуби нито територия, нито инфраструктура в международната война, страната излезе от нея по-мощна. Мъдрите препоръки на финансиста и неговият съобразителен разум изиграха значима роля за това. На Барух се приписва основаването на концепцията за международно държавно управление. През 30-те години на 20-ти век, с помощта на Барух, Съединените щати реализират случка за милиарди долари. Чрез изнудване и интриги на китайския държател Чан Кайши те принудиха да разменят златния запас на Поднебесната империя против акции. Китаецът не можеше да откаже - цената е била животът му.

В същото време Барух оказа помощ на Америка да направи идната стъпка към международното владичество. Съюз на съветските социалистически републики и Германия, два непримирими врага, се възвърнаха от загубите на войната и бяха цялостни със мощ. Те трябваше да бъдат натискани един против различен, с цел да създадат невиждани облаги. Както към този момент знаем, проектът беше изпълнен ослепително. Войната е почнала. Барух наподобява знаел тъкмо по какъв начин ще се развият събитията. Той раздава военните поръчки и от него зависеше развиването на обещаващи области. В същото време управлението на Съединени американски щати разбра какво реализира Барух. Господство над целия свят беше това, което му липсваше.

Целият свят лежи в руини. И единствено Съединени американски щати приключват войната освен като победител над фашизма, само че и с неведнъж повишен капитал. По това време доларът е разгласен за международна валута. Влиянието на страната в следвоенния свят, подкрепено от изобилно благосъстояние, беше толкоз огромно, че останалите, като се изключи Съюз на съветските социалистически републики, нямаше на какво да се опълчват.

Малко се знае за наследниците на империята на Барух. Имал е две дъщери и наследник. Синът Бернард Барух младши умря през 90-те години на предишния век. Няма достоверна информация за внуците и правнуците на Бернар. Носят се клюки, че те са били укривани преднамерено, а семейство Барух към момента управляват американските управляващи.
 Снимка 239792
Източник:

Семейство Уолътън

През 1962 година Сам Уолтън отваря първия си магазин Walmart. Бизнесът му незабавно стана сполучлив и той бързо влиза в листата на най-богатите хора в света. С течение на времето Walmart се трансформира в най-голямата верига магазини в Съединени американски щати и света. През 80-те години на предишния век беше открит първият Sam`s Club, който обслужваше дребни компании и физически лица, и първият Walmart Supercenter, който комбинираше супермаркет с елементарни артикули. Продажбите на търговеца доближиха рекордните 1 милиард $. До 1990 година Walmart се трансформира в търговец на дребно номер едно в страната и се уголемява в интернационален проект.

През 1992 година, малко преди гибелта си, Сам формулира задачата на бизнеса: " Спестяваме на пари на хората, с цел да живеят по-добре ". След гибелта му неговият наследник Роб поема поста ръководител на Walmart. През идващите години компанията навлиза поредно на пазарите на Канада (1994), Китай (1996), Англия (1998), Япония (2002), Чили (2009) и други През 2000 година е учредена Walmart.com, с цел да разреши на клиентите в Съединените щати да пазарят онлайн.

През 2002 година Walmart влезе за първи път в класацията Fortune 500 на най-големите компании в Америка. В допълнение към веригата супермаркети Уолтън ръководи Arvest Bank. Те имат сбирка от творби на изкуството и благотворителна фамилна фондация. През цялата си история компанията е образец за подражателство и поддържа разнообразни екологични начинания, оказва помощ на потърпевши от естествени бедствия и гладни, бори се с безработицата и наема пенсионери.
 Снимка 463177
Източник:

Кралско семейство Уиндзор

Уиндзорите са английското кралско семейство. Досокоро главата на рода Уиндзор беше кралица Елизабет II, в този момент тронът е ангажиран от нейния наследник крал Чарлз III. Британската кралска династия, учредена от Джордж V, има доста забавно потекло и връзки с доста други кралки семейства в Европа.

Освен крал на Обединеното кралство, Чарлз III е настоящ монарх на 15 други страни, има и мощни връзки и политическо и въздействие върху Британската общественост, включваща 56 към този момент самостоятелни страни, които са били част от Британската империя.

Короната има парцели за общо 11 милиарда $ в Обединеното кралство, както и бижута за още 4 милиарда. Но като цяло всички членове на кралското семейство водят непретенциозен метод на живот, служат във въоръжените сили и се занимават с щедрост. Но тяхната роля в политическия живот на света е неоспорима.
 Снимка 661627
Източник:

Медийните магнати Мърдок

Медийните магнати Мърдок стартират да построяват своята империя в Австралия. Кийт Мърдок е бил политически коментатор за вестник в Мелбърн. Когато Кийт е назначен за основен редактор, усилва тиража на изданието и става негов общоприет шеф. Синът му Рупърт също става публицист. След като господства водещите изявления в Австралия, Мърдок сътвори медийния холдинг News Corporation. Сега семейство Мърдок има филмовата компания 20th Century Fox, канала Fox News, обществената мрежа My Space и акционерното сдружение Dow Jones. Преди десетина години News Corporation беше упрекната в нелегално подслушване на телефони на кралското семейство, известни персони, както и в подкупване на служители на реда и чиновници на разузнаването.

Медийната империя на Рупърт Мърдок е наричана " пропагандна машина ", само че не в нормалния смисъл. Не толкоз обслужва ползите на управляващите, колкото оформя политическия дневен ред, извежда политиците на власт и въздейства върху техните решения.
 Снимка 609474
Източник:

Империята Опенхаймер

Опенхаймер имат по-голямата част от диамантените и златните запаси. Основателят на клана Ърнест Опенхаймер се реалокира да живее в град Кимбърли, Южна Африка. Там той първо става кмет на града, а по-късно оглавява една от фирмите за рандеман на диаманти. Скоро Ърнест превзема международния пазар за рандеман и продажба на диаманти. Организацията, ръководена от Опенхаймер, управлява 90% от продажбите на диаманти по света в средата на 20 век. Добитите диаманти са били доставяни в Лондон, където саа обработени, сортирани на дребни партиди и изпратени на търговците.

Сега внукът на Ърнест, Ник Опенхаймер, ръководи диамантената империя. Семейството добива и продава освен диаманти, само че и злато, желязна руда, платина и индустриални минерали.
 Снимка 663011
Източник:

Семейство Прицкер

Семейство Прицкер е едно от най-богатите американски фамилии на 20 век. 75-годишният Робърт и 51-годишният Томас Прицкер са класирани на 26-то място в последния лист на Forbes за най-богатите американци с чисто положение от 5,5 милиарда $. Международната хотелска верига Hyatt, благосъстоятелност на клана Прицкер, завоюва 12 милиарда $ през 2000 година Семейство Прицкер влагат спестяванията си в разнообразни благотворителни, политически и обществени стратегии, като финансират обучение, строителство, просвета и Демократическата партия на Съединени американски щати.

Те са еврейски емигранти от Киев, които се реалокират в Чикаго през 1881 година Семейство Прицкер има Hayat Corporation, която се занимава с хотелиерски бизнес и продава хотели и курортни турове. Корпорацията включва 777 хотела в 54 страни.

В целия свят името Pritzker се свързва най-вече с премията Pritzker, главната международна премия в региона на архитектурата. Да станеш лауреат на Pritzker за архитектурни достижения е толкоз влиятелно, едвам получиш Нобелова премия или кино Оскар. Именно фактът, че Нобеловата премия не се присъжда за принос в архитектурата, подтикна чикагския бизнесмен и притежател на недвижими парцели Томас Дж. Прицкер да сътвори своя лична премия за архитектура през 1979 година Сега те живеят в Чикаго, където са основали свое лично учебно заведение по архитектура. В доста връзки фамилията дефинира образа на града.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР