Коя е реалистичната дата за приемане на България в еврозоната?

...
Коя е реалистичната дата за приемане на България в еврозоната?
Коментари Харесай

Бившият финансов министър на Гърция пред Euronews Bulgaria: Икономиката ви се развива най-бързо в Европа

Коя е реалистичната дата за приемане на България в еврозоната? И ще се вдигне ли стандартът ни живот? Специално пред Евронюз България приказва някогашният финансов министър на Гърция Джордж Заняс.

- Г-н Заняс, благодаря Ви, че сте с нас и добре пристигнали в България. Как ще обясните на българите какво е да си в еврозоната? И дали бихме живели по-добре, в случай че сме част от еврозоната?

- Благодаря ви доста. Както знаете, моята банка и бордът на шефовете са тук, тъй че оценяваме нашето наличие в страната и се надяваме България да се причисли към еврозоната. Бях в Министерството на финансите в две доста разнообразни обстановки - първо, когато Гърция се причисли към еврозоната, и по-късно по време на рецесията. През 1990 година, когато започнахме да работим по критериите на съглашението за еврото, Гърция беше в доста друга обстановка от това, в което е България през днешния ден. По това време имахме огромна инфлация - към 20 %, имахме огромни дефицити, страната беше в неприятно състояние. Програмата за еврото обаче беше призната от политическите партии и след сложните ограничения, които трябваше да предприемем, хората не бяха доста щастливи от тази стратегия и желаеха да се застраховат, с цел да могат да получат еврото. Това, което е забавно тук, е, че когато тази стратегия беше основана през 2000 година, държавното управление, което я предложи, беше избрано отново още веднъж. Разбира се, в България обстановката не е такава. Сега съвсем всичко си е на мястото, като се изключи инфлацията която, съгласно мен, доста скоро ще бъде овладяна. Така че, в действителност не е нужно да полагате някакви особени старания, с цел да се присъедините. Просто би трябвало да кажете „ да “.

Другото нещо е, че когато се върнах в Министерството на финансите по време на рецесията. В този миг в Гърция се борихме със зъби и нокти, с цел да не напущаме еврозоната. И по този начин, ние останахме в Европа. Това демонстрира какъв брой високо ценим присъединяване си в еврозоната. И в края на краищата, знаете, това е въпрос на избор. Мисля, че това е въпросът за мен.

- Как виждате обстановката тук, в България, във връзка с инфлацията, на измененията, които би трябвало да създадем в бъдеще?

- Имайки банка тук, ние следем обстановката. И сме доста удовлетворени от метода, по който се развива България. Всъщност сега вие сте една от най-бързо разрастващите се стопански системи в Европа. Имате доста благоприятни условия пред себе си, както споделят икономистите. И аз в действителност доста се веселя, че всички ваши стопански индикатори са толкоз мощни. Вие даже сте обвързани с еврото от съвсем 20 години, което прави присъединението към еврото в действителност е доста по-лесно. Така че България е подготвена. И тя следва впечатляващ, съгласно мен, развой в тази посока.

- Само че елементарните хора не усещат нещата по този метод, не живеят доста добре, стандартът им не е висок...

- Да, знаете, че не можете да забогатеете за един ден. Това се случи и в Гърция. Преди две-три десетилетия ситуацията беше доста друго в Гърция. Доброто време стартира с процеса на стабилизиране на стопанската система. Знаете, че през 1994 година, тъй като тогава стартира, когато купих къщата, в която в този момент пребивавам, трябваше да я купя с рента от 24 % по това време. Можете да си визиите какъв брой зле е било ситуацията тогава. Защото 10 години по-късно, тези 24 % рента станаха три %. И това още веднъж демонстрира какви изгоди носи присъединението към еврото. Освен това увеличението на директните задгранични вложения оказа помощ доста за възстановяване на стандарта на живот. А в този момент, след рецесията, и за създаване на доверие у вложителите. Голяма част от тези вложения са вложения в жилищни здания, парцели в Гърция, което оказва помощ доста на хората. Членствот в еврозоната усъвършенства стандарта на живот, тъй като вложителите желаят доверие.

- Може би един от най-големите страхове на хората тук, в България, е, че цените ще се удвоят. Какво можем да чакаме?

- Инфлацията в Гърция, когато се присъединихме към еврото, не се увеличи - може би доста леко първоначално. Знаете, хората страдат от това, което назоваваме заблуда, тъй като си познавахме добре валутата. Това значи, че държавното управление тук и другите институции би трябвало да създадат акции за повишение на осведомеността на хората и доста инспекции, тъй като за хората ще е мъчно да преценяват цените първоначално. Така че става въпрос за добра подготовка за еврото в действителност. Разбира се, в случай че в някакъв миг цените се покачат, това ще бъде дружно с приходите. И в този момент, когато България има малко по-висок % на инфлация на цените, това също се дължи на обстоятелството, че вие растете по-бързо от междинното за Европа.

- Какво ще коментирате политическата обстановка тук? Знаете, че ще имаме шестите избори за последните три години. Това спомагателна компликация ли ще бъде по пътя ни към еврозоната и Шенген, цялостен Шенген, несъмнено.

- Да. Е, политическата непоклатимост постоянно оказва помощ. Това, което ми прави усещане обаче, е, че тук в България, макар тази политическа неустойчивост, която съществува от няколко години, е конвергенцията на инфлацията. Инфлацията потегли по време на рецесията с COVID-19, енергийната рецесия и всичко останало. И вашият валутен ръб в действителност се придържа към закрепения валутен курс. Удивен съм, че все пак, в действителност, това не се отрази на критериите на конвергенцията. Ако съумеете да постигнете по-голяма политическа непоклатимост, това също ще помогне. Всичко оказва помощ, знаете ли, тъй като в последна сметка, вложителите търсят доверие, а политическата непоклатимост носи доверие. Да бъдеш част от еврото също носи по-голямо доверие, само че вие изпълнявате критериите и към този момент се представяте добре.

- И в последна сметка, коя е реалистичната дата за присъединение на България към еврозоната?

- Бих споделил, че мечтаната дата е през вчерашния ден. Реалистичната дата евентуално е идната година. Сега на конференцията тук слушам, че до края на годината ще покриете и последния аршин. Европейската централна банка към този момент взе участие тук в надзора на националните банки. Вие към този момент сте с единия крайник в еврозоната. Така че въобще няма да се изненадам, в случай че от началото на идната година станете членове. В последна сметка, всички в Европа чакаме, че вие ще станете 21-вата страна членка на Еврозоната, след Хърватия. Мисля, че идната година е подобаващ миг.

- Много специалисти чакат, че Европа ще бъде друга след изборите при започване на юни. Какво очаквате Вие? Как ще наподобява Европа?

- Ами, знаете, че от известно време насам Европа минава през доста етапи. Започнахме с европейските общности, Европейския съюз, единния пазар, еврозоната, разнообразни рецесии, политическите партии се сменяха, преминавайки малко повече към крайностите, малко повече към центъра. В края на краищата мисля, че е добре за Европа.

Вярвам, че това ще продължи. Не забравяйте, че по време на дълговата рецесия в Европа имаше доста екстремизъм, в случай че можем по този начин да го назовем, и евроскептицизъм до известна степен. Ако погледнете изследванията в този момент, това се е обърнало изцяло. По време на рецесия постоянно има сили, които се изтласкват в ъглите. Но централният път към момента е налице.

- Каква е обстановката във финансовия и стопански бранш в Европа като цяло, във връзка с еврозоната? По отношение на стабилността, запазването на „ зелената договорка “, неналичието на запаси и всичко останало?

- Да. Имахме доста рецесии. Всъщност от 2008 година насам имахме финансова рецесия, интернационална финансова рецесия. След това имахме дългова рецесия. След това имахме рецесия в опазването на здравето. След това имахме енергийна рецесия. Последната рецесия засегна Европа малко повече, в сравнение с някои други елементи на света. Европа не разполага със лични енергийни запаси, тъй че това е явно. Но Европа реагира много бързо, даже по време на здравната рецесия, когато за първи път емитира общ дълг. Това е необикновено и оказва помощ най-много на по-периферните страни. Сега мисля, че…Европа се завръща. Всички прогнози демонстрират, че ще преодолеем всички енергийни проблеми. Енергията е станала доста по-евтина. Прогнозата за напредък в Европа, в това число в Германия, която беше наранена повече от някои други страни поради тесните енергийни връзки с Русия по това време. Европа се завръща.

Въпросът обаче е, че... както знаете, има разнообразни отчети, които излизат... Това е методът, по който се развива Европа... Както се споделя, Европа минава от рецесия в рецесия. И макар че рецесията на някои места може да сътвори проблеми, Европа става по-силна след всяка рецесия.

- Всъщност целият свят минава от рецесия в рецесия.

- Да, можете да си визиите това е Европа, която е общ брой от толкоз доста страни. И всяка рецесия основава по-тесни връзки в Европа, даже в еврозоната, знаете, че тя стартира като незавършена структура. Към нея има доста нови допълнения, което я прави по-сигурно място.

- Отношенията сред Гърция и България, знаете, че доста българи обичат да почиват във вашата страна. Очаквате ли това да продължи и в бъдеще?

- Да, чакам, изключително когато влезете в еврозоната. Знаете, че еврото усъвършенства доста неща. То усъвършенства прозрачността. Така да вземем за пример гърците от другата страна на границата могат да сравнят непосредствено цените тук, вместо да ги трансформират от евро в левове. Така в действителност ще е явно къде продуктите са по-евтини. Просто се качвате на колата си, идвате тук, упувате каквото желаете и се връщате. И също по този начин можете да платите с кредитната си карта, с всичко. Няма обменен курс. Не е включен валутен курс. Няма комисиони за банките. Така че е и по-евтино. Няма това разноски за транзакции. Същото се случва и когато българите желаят просто да преминат границата, да кажем, че тя е на 200 километра, с цел да отидат на Егейско море и да си почиват. Всички тези спънки като еврото, Шенген и така нататък, спомагат за доближаването на страните и хората. Така че това несъмнено ще помогне.

Моето схващане е, че България и Гърция са в отлични връзки. И това може да се усъвършенства още повече с евровръзките, които ще развиете.

- Вашето обръщение към феновете на Euronews България в края на изявлението.

Ами в действителност доста се надявам, че следващата година, по това време, може би следващата година, ще си приказваме още веднъж. Ще беседваме с България като член на Еврозоната.

- Благодаря ви доста.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР