Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че не вярва, че Русия

...
Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че не вярва, че Русия
Коментари Харесай

Зеленски: Западът се страхува Русия да загуби войната

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че не има вяра, че Русия има силите, с цел да нападна още веднъж Киев, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

" Те нямат силите за една огромна атака против столицата, както го направиха при започване на нашествието ", сподели президентът в изявление за френската организация и акцентира, че съгласно него Харков и Донбас са главните цели на Кремъл.

Зеленски също по този начин укори западните страни, че му не разрешават да поразява Русия с техните оръжия, съобщи Франс прес.

" Те (руснаците) могат да ни нанасят удари на наша територия, това е най-голямото преимущество, с което разполага Русия, само че ние не можем нищо да причиним със западните оръжия на техните оръжейни системи, ситуирани на съветска територия. Ние нямаме право ", сподели украинският водач и акцентира, че се е оплакал на американския държавен секретар Антъни Блинкън по този въпрос.

Украинският водач добави, че Западът се опасява както от съветско проваляне, так и от украинско проваляне и назова тази обстановка неуместна.

" Намираме се в една неуместна обстановка, в която Западът се опасява, че Русия ще загуби войната. И в това време те не желаят Украйна да я загуби. Защото финалната победа на Украйна ще докара до провалянето на Русия, а финалната победа на Русия ще докара до провалянето на Украйна ", сподели той пред Франс прес.

 

Украйна разполага единствено с една четвърт от системите за противовъздушна защита, които са нужни и се нуждае от 120 до 130 изтребителя Ф-16, с цел да може да постави завършек на превъзходството на Русия във въздуха, сподели още украинският президент Володимир Зеленски в изявлението за Франс прес.

Днес ние разполагаме с 25 % от това, от което се нуждаем, с цел да защитим Украйна, приказвам за системи за противовъздушна защита, по-специално за мощните американски системи " Пейтриът ", сподели украинският водач. Той добави, че страната мозъка потребност от 120-130 бойни самолета Ф-16 или други съвременни машини, с цел да няма Русия предимство във въздуха.

Русия обстрелва по въздух от две години Украйна, поразявайки градове и инфраструктура и поставяйки украинските сили в мъчно състояние на фронта, отбелязва Франс прес.

Поради непълен брой системи за Противовъздушна отбрана енергийната инфраструктура на Украйна беше доста развалена тази година от стотици ракети, дронове и бомби, изстреляни от съветските сили.

Украйна също така беше отслабена от съвсем цялостното прекъсване в продължение на няколко месеца на американската военна помощ и забавянето на европейската помощ. Но в този момент Съединени американски щати гласоподаваха 60 милиарда $ помощ за Украйна и Зеленски желае да види нейните доставки.

" Можем ли да имаме три милиарда, с цел да закупим две " Пейтриът " за Харковска област. По този метод бомбите няма да падат върху нашите бойци ", попита той.

Що се касае до Ф-16, някои от които би трябвало да дойдат това лято в Украйна след подготвянето на украинските водачи да боравят с тях Зеленски желае доста повече, още повече, че страната му си е сложила за цел да си върне контрола върху украинското небе тази година.

Поисканите 120-130 машини са за отбрана на небето против 300 машини - броя на самолетите, които Русия употребява в Украйна, сподели Зеленски.

" Имаме потребност от такава численост от Ф-16, с цел да имаме тъждество в силите ", съобщи той.

Украинският президент призна и за дефицит на хора и проблем с бойния дух на украинските сили, съобщи още Франс прес.

Този коментар той направи в миг, в който от през днешния ден в Украйна влиза в действие нов закон за мобилизацията, който цели да попълни украинските сили.

" Трябва да попълним запасите. Има огромен брой бригади, които са празни. Трябва да го създадем, с цел да могат момчетата, които са на фронта, да имат естествена ротация. По този метод и бойният дух ще се усъвършенства ", сподели Зеленски.

 

Нападението на съветските сили против Харковска област в Украйна би могло да е единствено първа вълна на една по-голяма съветска атака, акцентира още Зеленски.

Той добави, че Москва желае да нападна и град Харков.

" Те започнаха тяхната интервенция, тя може да е на няколко талази. И това да е тяхната първа вълна. Но обстановката е под надзор след тази вълна ", увери Зеленски в миг, в който съветските сили реализираха най-големите си териториални придобивки във войната от края на 2022 година, отбелязва Франс прес.

Зеленски въпреки всичко увери, че макар напредъка на съветските сили пред последните дни в Харковска област, обстановката е по-добра за украинските сили, в сравнение с е била преди седмица, когато войските на Кремъл изненадващо преодоляха границата на 10 май.

" Те са на 5-10 километра оптимално от границата, спряхме ги. Не бих споделил, че това е един огромен съветски триумф, само че би трябвало да бъдем трезви и да признаем, че те, а не ние, са тези, които настъпват в нашата територия. Това е тяхното преимущество ", съобщи Зеленски.

Според него обстановката към момента не е нормализирана. " Въпреки това тя е под надзор и е по-добра спрямо първия ден на офанзивата с помощта на изпратените подклепления ", акцентира той.

Според него Русия желае да нападна град Харков, който е вторият по величина в страната и е единствено на няколко километра от фронтовата линия. Вчера съветският президент Владимир Путин съобщи, че за момента Русия няма желание да нападна Харков.

Зеленски увери, че борбата за града, в случай че има такава, би била тежка за съветската войска. " Те желаят сходно нещо, те желаят да нападат ", сподели той и добави: " Но те схващат, че това е една сложна борба. Това е един огромен град и те схващат, че ние имаме сили и че ще се сражаваме дълго ".

Сега съгласно него става дума Украйна и нейните западни съдружници да не покажат уязвимост, съобщи Зеленски и изиска две системи " Пейтриът " за отбрана на небето над Харковска област и за отбрана на военните, които пазят тази област.

" Те са като зверове. Ако почувстват уязвимост в това направление, те ще напреднат ", съобщи Зеленски и добави, че в случай че украинските войски съумеят да спрат тези на Русия, тя ще се откаже. " Според мен те няма да позволен милиони от тях да измрат ", сподели той.

Според Путин офанзивата цели да сътвори буферна зона, която да попречи на украинските удари по съветска територия.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР