Заместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева ще

...
Заместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева ще
Коментари Харесай

Захариева ще председателства заседанията на Съвет „Общи въпроси“ и Съвет „Общи въпроси“ и ще участва в „Съвет „Външни работи“ в Люксембург

Заместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева ще ръководи идните последни за Българското председателство съвещания на Съвет „ Общи въпроси “ и Съвет „ Общи въпроси “ (член 50) и ще взе участие в Съвет „ Външни работи”. Заседанията ще се проведат на 25 и 26 юни в Люксембург, осведомиха от пресцентъра на Министерство на външните работи.

Българският вицепремиер ще вземе присъединяване и в работна закуска с министъра на външните работи на Албания Дитмир Бушати, по покана на външния министър на Гърция Никос Кодзияс. Захариева ще управлява и 9-ото съвещание за стабилизиране и асоцииране ЕС-Черна гора, 11-ата Междуправителствена конференция за присъединение с Черна гора, а също и 8-ата със Сърбия.

Заседанието на Съвет „ Външни работи” ще стартира със утринна сесия на 25 юни, когато взаимно с министрите на защитата ще бъдат разисквани и признати изводи по въпросите на сигурността и защитата, както и на съдействието ЕС-НАТО. Ще бъде извършен работен обяд на министрите на външните работи със специфичния делегат на Организация на обединените нации за Йемен Мартин Грифитс. На следобедната сесия акцент ще е вторият отчет за напредъка в осъществяването на Глобалната тактика за външната политика и политиката на сигурност на Европейски Съюз и идните предпочитани области.

На 26 юни министър Захариева ще ръководи Съвет „ Общи въпроси “, на който ще бъде прегледан показаният на 17 април от Европейската комисия Пакет „ Разширяване “ и рекомендациите в него. Очаква се министрите да одобряват изводи по разширението и процеса на стабилизиране и асоцииране. Съветът ще разиска рекомендацията на Европейска комисия за започване на предприсъединителни договаряния с Албания и Република Македония.

Министрите ще завършат подготовката за идното съвещание на Европейския съвет, което ще се организира на 28-29 юни. Очаква се водачите да обсъдят въпроси като миграция, сигурност и защита, работни места, напредък и конкурентоспособност, нововъведения и цифровизация, МФР след 2020 година и външни връзки.

В рамките на работния обяд на министрите Европейската комисия ще показа новите си оферти по идната Многогодишна финансова рамка (МФР). Българското председателство ще осведоми за развиването на полемиките по досието. Съветът ще разиска и върховенството на закона в Полша.

Следобед Съвет „ Общи въпроси “ ще продължи във формат 27. Главният договарящ на Европейски Съюз Мишел Барние ще осведоми Съвета за настоящото положение на договарянията с Обединеното кралство. Министрите ще завършат подготовката за юнското съвещание на Европейския съвет (член 50), като обсъдят плана на изводи.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР