Заместник-командирът по летателна подготовка в авиобаза Граф Игнатиево полк. Методи

...
Заместник-командирът по летателна подготовка в авиобаза Граф Игнатиево полк. Методи
Коментари Харесай

Зам. -командирът на „Граф Игнатиево“ е обвинен за смъртта на военния пилот Валентин Терзиев  

Заместник-командирът по летателна подготовка в авиобаза Граф Игнатиево полк. Методи Орлов е упрекнат за гибелта на военния водач Валентин Терзиев, който предходната година се разруши с МиГ-29 по време на обучение край Шабла.

Военно-окръжната прокуратура е обвинила полк. Орлов, че е предизвикал гибелта на водача при немарливо осъществяване на занимание (чл. 123, алинея 1 от НК), за което може да получи от 1 до 6 години затвор. Отделно от това военният е упрекнат и в закононарушение по работа, като позволил по несъобразителност тежки нездравословни последствия за военното министерство, изразяващи се в загуба на изтребителя, който е оценен на над 9 млн. лв..

Полковник Орлов е упрекнат, защото е отговарял за стрелбите на водачите по време на учението.

Пилотираният от майор Терзиев МиГ-29 се разруши в морето край Шабла в нощта против 9 юни предходната година. Това е станало, откакто е поразил пусната цел, която обаче е падала по-бързо от плануваното. Затова водачът трябвало да направи спомагателна маневра, а последните му думи, записани в командния пункт, са „ Поразих задачата, излизам от офанзива “.

Разследването на „ Военна полиция “ сподели, че не е имало нередовност на самолета, нито доказателства да е бил свален. Основната версия на проверяващите беше, че усложнените условия, в това число нощното пилотиране с насочване единствено по приборите на таблото, е довело до зрителна заблуда у водача, че целта за поразяване е над него и той лети хоризонтално. В реалност е бил в относително плоско пикиране и стрелбата по целта е осъществена на фона на морето.

В отчета на „ Военна полиция “ се споделяше още, че съпътстваща причина за нещастието е и неправилна оценка на риска от групата за бойно ръководство и управлението на стрелбите, от продължение на насочването за сплотяване и офанзива, в случай че скоростта на рухване на целта се е нараснала. „ Това неизбежно води до повишение динамичността на сплотяване и вероятен недостиг от височина и време за безвредно излизане от офанзива “, се споделяше в отчета.

„ Черната кутия “ на изтребителя беше изпратена за разчитане в Русия, където бяха доказани първичните заключения.

Сега от прокуратурата показват, че Орлов не е трябвало да разрешава на водача да стреля по целта, защото е трябвало да планува, че няма да има време да излезе от офанзивата.

„ При възникването на необикновен случай в полет, заради висока скорост на рухване на светеща парашутна цел и намаляване на аероплан МиГ-29 под минималната височина от 4000 метра, Методи Орлов не забранил на водача да организира пукотевица с авиационна управляема ракета по светещата цел и с това по несъобразителност е предизвикал гибелта на водача майор Валентин Терзиев, защото откакто провел пукотевица от височина малко над 1000 метра, водачът не разполагал с задоволително време за безвредно излизане от офанзива, в резултат на което самолетът се е сблъскал с водната повърхнина “, показват от прокуратурата.

Обвиняемият полковник е на независимост против най-леката мярка за неотклонение – „ подписка “.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР