Заместник-кметът по култура на София Тодор Чобанов допуска, че пожарът

...
Заместник-кметът по култура на София Тодор Чобанов допуска, че пожарът
Коментари Харесай

Зам.-кметът на София Тодор Чобанов за Царските конюшни: Пожарът е умишлен акт

Заместник-кметът по просвета на София Тодор Чобанов позволява, че пожарът е тенденциозен акт на посягане против културното завещание на София. Чобанов пита министъра на културата Боил Банов за какво няма придвижване по настояването на Столична община за оповестяване на "Царските конюшни " за културна полезност от национално значение.

Той пита още за какво връщат отнети при съмнителни условия статути и не дава статути и на други обекти, които са в рискова обстановка.

Ето и цялостното наличие на позицията му без редакторска интервенция:

Ще спасим ли каквото остава за избавяне от Царските конюшни?

За следващ път сме очевидци на унищожителен и евентуално тенденциозен акт на посягане против културното завещание на нашия град. След вандалското разрушение на "Двойната къща " в нарушаване на всички закони и правила, за което и до през днешния ден нямаме информация да е понесена правосъдна или административна отговорност от отговорните лица. Този път се протяга ръка се на един от най-важните обекти в историческия център, уникален в България, за който успяхме да се преборим през 2015 да има обстоен организационен проект (ПУП), посредством който да резервира истинския си образ и дори да бъдат възобновени изчезнали негови черти и особености. Уважаеми господин Министър на културата, ще "доживеят " ли знакови обекти в риск подчинените на министерството структури и специалисти да си свършат работата? Или ще следим по какъв начин един по един стават жертва на бездействието и странни капиталови планове?

Още предходната зима Столична община изпрати до Вас в детайли стимулирано предложение за оповестяване на комплекса "Царските конюшни " за културна полезност от национално значение. Днес не задаваме въпроса за какво този и други знакови обекти от първата половина на ХХ век нямат статут. Днес би трябвало да попитаме за какво по това и по останалите оферти на Столична община няма резултат? Защо не се връщат отнетите при съмнителни условия статути и не се дават статути на тези обекти, които са в рискова обстановка? Защо, макар миналите към този момент две години, не е обезпечен за общините достъп до архива на НИНКН, както изисква закона за културното завещание?

Длъжни сме да уверим обществеността, че Столична община при никакви условия няма да допусне зловредни намеси в обекта "Царските конюшни ", който е напълно предпазен от настоящия Подробен устройствен план и произлизащите от него регулации. Искрено се надяваме, че този следващ апел няма да остане без последици и ще забележим действителни дейности, доказващи също по този начин, че от съществуването на профилирана администрация за запазване на културното завещание към момента има смисъл.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР