Замърсяването на въздуха съкращава продължителността на живота с повече от

...
Замърсяването на въздуха съкращава продължителността на живота с повече от
Коментари Харесай

Замърсяването на въздуха съкращава продължителността на живота с повече от две години

Замърсяването на въздуха редуцира продължителността на живота с повече от две години, демонстрират данните от ново изследване, оповестява Ройтерс.

Въздействието му върху индивида е сравнимо с това на тютюнопушенето, вируса на СПИН или тероризма.

Повече от 97 % от международното население живее в региони, където замърсяването на въздуха надвишава целесъобразните равнища, оповестяват от Чикагския университет в последния си показател за качеството на живот, който употребява сателитни данни за премерване на равнищата на фини прахови частици PM2.5, които повреждат белите дробове.

В него се споделя, че в случай че в световен мащаб концентрацията на фините прахови частици бъде понижена до петте микрограма на пространствен метър въздух, предложена от Световната здравна организация, то междинната дълготрайност на живота ще се усили с 2,2 години.

Замърсяването на въздуха към момента се подценява като проблем за публичното здраве, а финансирането за справяне с „ килъра “ към момента е незадоволително, предизвестява изследването.

„ Сега, когато знаем от ден на ден за въздействието на нечистия въздух, имаме по-силни причини, посредством които държавните управления да дадат приоритет на това като незабавен политически въпрос “, сподели Криста Хасенкопф от Института за енергийна политика към Чикагския университет.

Жителите на Южна Азия губят почти пет години от живота си поради смога. В Индия се регистрира към 44 % от международното нарастване на замърсяването на въздуха от 2013 година

Жителите на Китай са могли да живеят приблизително с 2,6 години по-дълго, в случай че стандартите на СЗО са били реализирани, макар че продължителността на живота се е повишила с към две години от 2013 година, когато страната стартира „ война със замърсяването “. Тя съумя да понижи фините прахови частици с към 40%.

Изчисленията на експертите от Чикагския университет се основават на предходно изследване, което демонстрира, че продължителното излагане на спомагателни 10 микрограма на кубически метър PM2,5 може да понижи продължителността на живота с съвсем една година.

Нито една страна не е съумяла да извърши рекомендациите на Световната здравна организация концентрацията на фините прахови частици да бъде понижена до пет микрограма на пространствен метър въздух.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР