Закриват две училища в община Каварна за учебната 2020/2021 година,

...
Закриват две училища в община Каварна за учебната 2020/2021 година,
Коментари Харесай

Закриват две училища в община Каварна за новата учебна година

Закриват две учебни заведения в община Каварна за образователната 2020/2021 година, оповестява БНР.

Става въпрос за началните учебни заведения " Братя Миладинови " в Каварна и " Христо Ботев " в село Септемврийци.

Решението е на общинските съветници в Каварна.

Аргументите на кмета Елена Балтаджиева са свързани с демографския фактор, понижената раждаемост и миграционните процеси, само че главно - с намалелия брой възпитаници в образователните заведения.

Броят на всички възпитаници за тази образователна година в НУ " Бр.Миладинови " е 80 от І - ІV клас, като те са разпределени в 5 паралелки. В НУ " Христо Ботев " техният брой е 19. Те са разпределени в три слети паралелки.

Учениците от закритото учебно заведение ще бъдат пренасочени към ОУ " Св. св.Кирил и Методий " в село Белгун. И за двете учебни заведения ще има обезпечен учебен рейс.

Според кмета намаляването на маломерните и слети паралелки ще докара до усъвършенстване на учебната мрежа в общината, ще увеличи успеваемостта на обществените разноски за обучение и ще усъвършенства материално-техническата база на приемните учебни заведения. Тя увери учителите от двете учебни заведения, че администрацията ще направи всичко допустимо те да имат работа като педагози за идната образователна година. Някои от тях ще заемат местата на учители, на които им следва пенсиониране.

Броят на първокласниците в НУ " Братя Миладинови " за идната образователна година като прогнози е паралелка от 13 деца. Общо за всички учебни заведения в общината прогнозният брой за първокласниците е 60.

През тази образователна година в петте учебни заведения в общината се образоват общо 1077 възпитаници в 61 паралелки от І до ХІІ клас. /БНР
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР