Законодателството за борба с тероризма, предложено от френското правителство миналата

...
Законодателството за борба с тероризма, предложено от френското правителство миналата
Коментари Харесай

Хюман райтс уоч: Зле формулираните закони могат да подхранят антимюсюлманските предразсъдъци

Законодателството за битка с тероризма, препоръчано от френското държавно управление предходната седмица, ще „ трансформира практиките на малтретиране в нещо обикновено “, ще навреди на персоналните свободи и може да подхрани предубеждения към мюсюлманското малцинство, съобщи през днешния ден правозащитната организация „ Хюман райтс уоч “, представена от Ройтерс, написа бТВ.

Новият президент на Франция Еманюел Макрон желае новият закон да размени краткотрайните изключителни пълномощия, въведени след ислямистките набези в Париж през 2015 година

„ Вместо в действителност да постави завършек на 19-месечното краткотрайно изключително състояние във Франция, държавното управление прави непрекъснати някои от забележителните си пълномощия, само че на процедура съвсем без правосъден надзор “, съобщи организацията. Според нея „ е належащо Франция да откри метод да постави завършек на изключителното състояние, без да трансформира практиките на малтретиране в нещо обикновено “.

Законопроектът планува да се разширят пълномощията на полицията за прекъсване и претършуване на хора или за осъществяване на обиски на жилища, а също да се дадат на длъжностните лица по-големи благоприятни условия за персонална преценка при взимане на решения за това по кое време да се употребява заплахата от тероризъм като съображение за ограничение на свободите.

„ Хюман райтс уоч “ съобщи, че законът „ може да вземем за пример да бъде употребен случайно за запрещение на срещи, на които се показват хрумвания или богословски схващания, свързани с консервативно пояснение на исляма като салафизма, без значение дали има очевидна връзка с незаконна активност “.

„ Зле дефинираните закони, които има възможност да доведат до затваряне само на мюсюлмански места за поклонение, могат също по този начин да спомагат за поддържане на антимюсюлманска изразителност и предубеждения, публикувани в обществото “, съобщи организацията.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР