Законът за управление на отпадъците в пълна степен въвежда изискванията

...
Законът за управление на отпадъците в пълна степен въвежда изискванията
Коментари Харесай

Ивелина Василева: Българският закон въвежда европейските изисквания за рециклиране и спестяване на вредни газове

Законът за ръководство на отпадъците в цялостна степен вкарва условията на европейското законодателство, където са заложени съответни цели, свързани с преработването, спестяването на излъчванията нездравословни газове и развиването на кръговата стопанска система. Това заяви ръководителят на Комисията по околна среда в Народното събрание Ивелина Василева. Тя уточни периодите в пакета " Кръгова стопанска система " до 2035 година

Преходът към кръговата стопанска система е обвързван с смяна на индустриалния модел и дейно ръководство на ресурсите и отпадъците, уточни Ивелина Василева и назова задачите в минипакета " Отпадъци " и пакет " Кръгова стопанска система " на Европейски Съюз.

" До 2030 година ние би трябвало да реализираме най-малко 60 % преработване на битовите боклуци. До 2035 година икономическите изгоди са свързани със основаването на нови зелени работни места, повече от 100 хиляди в бранша на ръководство на отпадъците. Финансови изгоди ще са повече от пет милиарда евро, свързани са и със спестяването на излъчванията въглероден диоксид. От тях повече от триста милиона ще бъдат спестени ", съобщи Василева.

Според нея българските компании към този момент насочват погледа си към тези новаторски технологии, които трансформират отпадъка в запас. И макар че понятието " Кръгова стопанска система " към момента стои надалеч от доста хора, той е нужда, която би трябвало да навлезе в живота, в метода на произвеждане и в правенето на бизнес, уточни още тя.

Частните вложения в кръговата стопанска система у нас възлизат на повече от 80 млн. евро. Това е 0,18% от Брутният вътрешен продукт и е над междинните стойности за Европа, заяви заместник-министърът на стопанската система Лилия Иванова по време на форума, отдаден на оползотворяването на суровините и превръщането на отпадъците в запас.

В секторите на кръговата промишленост у нас са заети към 59 хиляди души, а основаната добавена стойност е почти 520 милиона евро като нараства с 1,2 на 100. Заместник-министър Лиляна Иванова уточни, че министерството на стопанската система слага акцент върху използването на нововъведенията като основен фактор за прехода към кръгова стопанска система, а главен финансов инструмент за поддръжка на фирмите в тази политика е оперативната стратегия " Иновации и конкурентоспособност ", която има две оси: за повишение на енергийната успеваемост и за дейно потребление на ресурсите в предприятията. Общата им стойност е 500 милиона лв..

" Създава се опция за нови работни места в страната. Ще се основат способи, които ще понижат компликациите за набиране на запаси и ще се подтикват капиталовата интензивност на предприятията. От друга страна, потребителите ще получат достъп до първокласен и екологично чист артикул ", съобщи Иванова.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР