Заклетият поддръжник на Брекзит Борис Джонсън спечели надпреварата за лидер

...
Заклетият поддръжник на Брекзит Борис Джонсън спечели надпреварата за лидер
Коментари Харесай

Борис Джонсън ще е новият британски премиер

Заклетият покровител на Брекзит Борис Джонсън завоюва конкуренцията за водач на ръководещата Консервативна партия и ще стане следващият  министър-председател на Обединеното кралство, заяви Асошиейтед прес.

Той победи противника си Джереми Хънт с голямо болшинство при гласуването на партийните членове и на следващия ден ще поеме премиерския пост от Тереза Мей.

Джонсън даде обещание, че Обединеното кралство ще напусне Европейския съюз на плануваната дата 31 октомври, даже това да значи Брекзит без договорка.

Очакват го обаче компликации, защото Народното събрание е решен да не му разреши да изкара страната от блока на 28-те без съглашение за овакантяване, означи АП.

Днес в къса тирада Джонсън даде обещание, че ще обезпечи Брекзит, ще сплоти страната и ще победи лейбъристката съпротива.

Кампанията за избиране на нов водач на торите бе значително доминирана от тематиката за Брекзит, тъй че Джонсън не съумя по-подробно да показа проектите си каква външна и икономическа политика ще води, в случай че стане министър председател, отбелязва Ройтерс.

Все отново са известни позициите му  по външнополитически въпроси като Иран, Хонконг и връзките със Съединени американски щати. Макар и да окачествява съглашението за нуклеарната стратегия от 2015 година като " едва " и да споделя, че би трябвало да се възпира " подривното държание " на Иран, досега той не е възприел твърдолинейния метод на американския президент Доналд Тръмп и декларира, че не би подкрепил военни дейности против Иран.

Когато този месец в някогашната английска колония Хонконг  избухнаха митинги поради законопроект за изгонване в континентален Китай, Джонсън съобщи пред Ройтерс, че жителите на Хонконг са в цялостното си право да бъдат скептични и да се тревожат от този нормативен акт.

Джонсън желае да резервира солидни връзки със Съединени американски щати и английски медии оповестиха, че обмисля да посети Съединени американски щати, с цел да се срещне с Тръмп при започване на мандата си. Нежеланието му да подлага на критика Тръмп пролича този месец, когато Джонсън не поддържа английския дипломат във Вашингтон Ким Дарък в абсурда с изтеклата дипломатическа преписка, довел в последна сметка до оставката на дипломата.

В стопански проект Джонсън дава обещание да похарчи милиарди лири за обществени услуги, инфраструктура, да понижи налозите, да усили разноските за обучение, превоз и за полицията, да анулира замразяването на заплатите в обществения бранш. Той споделя, че Англия би трябвало да понижи налозите за бизнеса, само че интернет колосите би трябвало да бъдат накарани да заплащат повече.

По въпроса дали китайската компания " Хуавей " да бъде включена в построяването на телекомуникационната мрежа от пето потомство (5G) Джонсън е на мнение, че ще има доста изгоди от вложения от други страни, само че не би заплашил националната инфраструктура за сигурност.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР