Загрижено за безопасността на щъркелите семейство от варненското село Брестак

...
Загрижено за безопасността на щъркелите семейство от варненското село Брестак
Коментари Харесай

ЕРП Север подпомага популацията на защитения бял щъркел


Загрижено за сигурността на щъркелите семейство от варненското село Брестак алармира електроразпределителното сдружение в Североизточна България за гнездо, намиращо се в рискова непосредственост до проводниците на въздушен електропровод. Служители на ЕРП Север откликнаха навреме на подадения сигнал и инсталираха платформа, която да държи щъркеловото гнездо на безвредно разстояние от жиците и да предотврати възможен контакт с провеждащото ток оборудване.

През последните месеци компанията е сложила десетки сходни платформи на местата, определени за гнездене от предпазения дръпнат тип – стълбовете от електроразпределителната мрежа. Периодът преди пролетната миграция на птиците е извънредно подобаващ за този тип действия за подкрепяне увеличението на популацията от щъркели посредством обезпечаване на по-безопасни условия за развъждане на потомство.

От началото на пролетния сезон ЕРП Север възнамерява деликатно и дискретно отбраняване на към този момент построените и новоизграждани от пристигналите от топлите страни птици за невмешателство в естествените им привички по време на размножителния им интервал. Известно е, че грубото вмешателство в живота на щъркелите по време на гнезденето би могло да ги направи неспокойни и да ги прогони от определеното обитаемо място.

Електроразпределителното сдружение прави периодически огледи по оборудванията, върху които птиците всекидневно построяват домовете си. Паралелно с профилактиката на електроразпределителната мрежа за даване на качествена услуга на клиентите, електроспециалистите наблюдават и за рисково надвиснали над жиците клончета и плява от щъркеловите гнезда. ЕРП Север реагира и на информация, подадена от Дружеството за отбрана на птиците, както и на сигнали на кметове и жители от съответните обитаеми места. Продължават и плануваните вложения на електроразпределителната компания в защитни за птиците съставни елементи по електропроводите – птицебрани и птицезащитни изолационни покрития на носещите изолатори.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР