Загреб. С отварянето на тайните архиви на папа Пий XII

...
Загреб. С отварянето на тайните архиви на папа Пий XII
Коментари Харесай

„Политика“ : Отваря се архива на папа Пий XII, който „контрабандира“ усташите

Загреб. С отварянето на тайните архиви на папа Пий XII на 2 март 2020 година, историците най-сетне ще получат достъп до документите от времената на ръководството на най-спорния папа на XX век, написа белградският всекидневник „ Политика “.
И до момента в който международните историци към този момент приготвят тетрадки за записване на части от папските документи, обясняващи ролята му в Холокоста, Хърватия и района евентуално ще бъдат по-заинтересовани в ролята му в следвоенното избавяне на военни нарушители, съгласно загребския „ Индекс “.
Както написа изданието, през Ватикана е минавал „ тунел “, през който, наред с други неща, са избягали усташките водачи, а това е било проведено от свещеника Крунослав Драганович, който Борис Рашета назовава в своята книга „ усташкия Джеймс Бонд “.
И самият Анте Павелич, с помощта на връзките си с Института Св. Йероним избяга от съда, както и доста други злодеи, а порталът „ Индекс “ твърди, че папата е знаел всичко за закононарушенията на усташкия режим, в случай че не поради друго, то най-малко поради това, което е приказвал Алойзие Степинац, предава ТАНЮГ.
„ Речите на църковните сановници не са били насърчени от Ватикана. Ще бъде забавно да се види какво мисли папата за следвоенните югославски управляващи, изключително в светлината на напъните на Степинац да ги прогласи за светии. И двете канонизации се организираха на тротоара, и двамата знаеха доста за най-голямото закононарушение в историята на Европа. Те не бяха прекомерно смутени “, написа „ Индекс “.
Папа Пий XII е най-известен с конкордата си сред Ватикана и нацистката Германия, подписан през 1933 година, с който Светият трон и Райх са уредили връзките си и който е подписан от него, още до момента в който е бил папски нунций в Германия.
С него се подсигуряват правата на католическата черква, а в подмяна тя се задължава, че повече няма да приказва против нацистите.
„ Политика “ напомня, че когато става папа преди началото на Втората международна война, Пий XII повече атакува комунизма, в сравнение с нацизма и мълчи за Холокоста.
Отговорите на въпросите, които мъчат историците, би трябвало да се намират в над 150 хиляди документа. Дали папата знаеше за „ окончателното решение “, дали знае за изтребването на евреите, знаеше ли той за Холокоста?
„ Едва ли не е знаел. Ватиканът има отлична разследваща работа от епохи и е мъчно да й убегне клането на шест милиона души. Има още по-голям въпрос: Защо главата на Католическата черква не реагира? “ – написа „ Индекс “.
Папа Пий XII, роден като Евгенио Мария Джузепе Джовани Пачели, на 2 март 1876 година, е определен за папа в същия ден през 1939 година, а в същия ден през 2020 година неговият списък ще стане наличен за обществеността.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР