Зачестяват случаите на подобни заболявания при пациенти в по-млада възраст.

...
Зачестяват случаите на подобни заболявания при пациенти в по-млада възраст.
Коментари Харесай

В болница „Проф. Чирков“ спасиха от ампутация крака на млад мъж

Зачестяват случаите на сходни болести при пациенти в по-млада възраст. Влияние за това оказва нездравословният метод на живот, високото кръвно, захарният диабет, пушенето
В Клиниката по съдова и ендоваскуларна хирургия към УМБАЛ „ Проф. доктор Александър Чирков “ избавиха от ампутация крайници на мъж на 48-години със задръстване на артериите на долния крак, новооткрит захарен диабет и затлъстяване.

Пациентът е потърсил лекарска помощ, поради непрекъснати болки в крайници, провокирани от задръстване на подколенните и стъпалните артерии на крайници, като болките не са се повлиявали от никакви обезболяващи, описаха от болничното заведение.

По време на интервенцията се открива зараза в мускулите на подбедрица, което в допълнение усложнява лечебния развой. За да се избегне ампутация и инвалидизация, съдовите хирурзи доктор Елица Димитрова, доктор Емил Хаджиев и доктор Мария Чакова вършат комплицирана интервенция, състояща се в конструирането на автовенозен байпас от феморалната артерия до двете артерии на стъпалото, като по този метод заобикалят инфекцията и доставят кръвоток непосредствено до най-малките артерии на стъпалото.

Следоперативното положение на мъжа е положително, той е с топли крака, възобновено кръвоснабдяване на интервенирания крак. Предстои дейна рехабилитация и следене, както и дълготрайно лекуване на подлежащата зараза.

През последните години, от ден на ден зачестяват случаите на сходни болести при пациенти в по-млада възраст. Влияние за това оказва нездравословният метод на живот, високото кръвно, захарният диабет и тютюнопушенето. Не на последно място, несъмнено, стои и едва застъпената профилактика на сходни болести, както и късното им и навременно диагностициране.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР