Забравете за имела, в Италия Коледа не е Коледа без

...
Забравете за имела, в Италия Коледа не е Коледа без
Коментари Харесай

В Италия изпекоха огромен коледен козунак с форма на катедрала


Забравете за имела, в Италия Коледа не е Коледа без комат панетоне, а празничните прояви стартираха през днешния ден в Милано с безвъзмездна дегустация на най-големия италиански коледен сладкиш в света.

С тегло от 140 кг., двуметровото сладкарско знамение беше нарязано на 1200 части за нетърпеливи туристи и локални поданици в търговски център край готическата катедрала в града.

„ Панетоне е същинският коледен десерт. Модата може да се трансформира, само че панетоне си остава непоклатима традиция ”, сподели Анджело Бернаскони – притежател на сладкарница „ Сан Грегорио ”, която е направила сладкиша с форма на катедрала.

Сладкарската фабрика в Милано прави обичайния кекс със захаросани плодове и стафиди освен за Италия, а и за експорт в целия свят. Само за Нюйоркски клиент седмично отпътуват по 200 златни кифли.

В последните дни преди Рождество „ работим безкрай ”, споделя сътрудникът на Бернаскони Савино Морети, който се е пенсионирал, само че идва два пъти седмично, с цел да предава 50-годишния си опит на екипа от свои наследници в сладкарската работилница.

Двамата майстори, които са на 67 и 68 години, споделят, че тайната на триумфа им е в тестото, чиято формула наследили дружно с магазина от пекар, който я измислил. Според легендата тайната е в прибавянето на пръска от конска урина в сместа за киселинност.

Нужни са 36 часа за изработката на панетоне – със стафиди и захаросани портокалови корички, които се прибавят към примес от вода, захар, брашно, яйца, масло и ванилия. След като се изпече, кексът се провесва с „ главата надолу ” за 10 часа, с цел да може маслото да се окапе.

Гигантската версия е била печена в специфична пещ малко повече от нормалното, разкри Бернаскони.

„ Добро е на усет, само че е малко по-различно от елементарния панетоне. Малко по-сухо е, само че другояче нямаше да може да резервира формата си и щеше да се спихне ”, изяснява той.

Според италианската селскостопанска асоциация Колдирети три четвърти от италианците ще хапнат по комат панетоне по време на коледните празници.

Може да е с добавка на крем от маскарпоне или пък да го прокарат с ликьор. /АФП
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР