Забраненият експорт на въглища от Сомалия процъфтява и генерира милиони

...
Забраненият експорт на въглища от Сомалия процъфтява и генерира милиони
Коментари Харесай

ООН: Забранен износ на сомалийски дървени въглища минава през Иран

Забраненият износ на въглища от Сомалия процъфтява и генерира милиони долари годишно за обвързваните с Ал Кайда екстремисти от Аш Шабаб, като постоянно минава през Иран, съобщи Асошиейтед прес, като се базира на отчет на Организация на обединените нации, който още не е оповестен публично.

Шест години откакто Съветът за сигурност забрани износа на сомалийски дървени въглища, с цел да пресече паричния поток към Аш Шабаб, към три милиона торби с скъпата стока се изнасят от Африканския рог всяка година, съгласно отчета на наблюдаващите от Организация на обединените нации, натоварени да ревизират спазването на глобите против Сомалия и Еритрея.

Главната дестинация са пристанищата на Иран, където въглищата, в торби с подправен етикет за генезис от Коморските острови, Гана или Кот Д'Ивоар, се трансферират в торби с различен цвят и етикет "произведено в Иран ", и се изпращат за Дубай в Обединените арабски емирства, към този момент със документ за генезис от Иран.

Иран е слабото звено в използването на възбраната, настояват наблюдаващите.

Произведени от акация, сомалийските дървени въглища са високо ценени в страните от Залива поради аромата, който придават на скарата.

Сомалийската формация Шабаб на процедура полза с налог износа на свои контролни пунктове, настояват създателите на отчета. Според тях това обезпечава най-малко 7,5 млн. $ годишно на Шабаб. Те не прецизират кои други групировки може да са забъркани в незаконната търговия с изключение на Шабаб, която контролила елементи от Южна и Централна Сомалия и продължава да прави самоубийствени бомбени атентати в столицата.

Някои от документите за генезис са очевидни имитации, направени без присъединяване на управляващите на сътоветните страни, само че други, като иранските, явно са издадени по публични канали, считат наблюдаващите. Все отново, признават те, и други страни, да вземем за пример Гана и КотД'Ивоар, са разрешили на трафикантите да употребяват недостатъци в техните системи за издаване на такива документи и "носят известна отговорност " за частичното използване на глобите, написа Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР