За Великден се очаква истинско чудо - ще бъде пуснато

...
За Великден се очаква истинско чудо - ще бъде пуснато
Коментари Харесай

Чудо на Великден: Пускат 7,5 км от пътя Мездра - Ботевград

За Великден се чака същинско знамение - ще бъде пуснато придвижването по част от скоростния път Мездра - Ботевград в сектора сред селата Новачене и Скравена с дължина към 7.5 километра, включвайки и обхода на Новачене. Това заяви министърът на районното развиване арх. Иван Шишков, който ревизира на място построяването на скоростния път.

Става въпрос за построяването на първия сектор с дължина от 19.3 километра от скоростния път от Ботевград до Люти дол. Той се строи от обединяване " Геопът лот 1 " с водещ сътрудник " Геострой " АД и " Пътстрой-92 " АД. Те завоюваха публичната поръчка през 2019 година с цена от 160 млн. лева с Данък добавена стойност. Началото на строителството беше обещано през октомври 2019 година

Сега се оказва, че тогава е било издадено позволение за градеж единствено за 1 километър от пътя, а идващите са издадени чак в края на 2020 година, уточни арх. Шишков.

От обясненията му стана ясно, че забавянето на обекта се дължи напълно по виновност на страната. Причината е в забавянето на одобряването на подробните устройствени проекти и последващите отчуждения. Освен това се е наложило препроектиране на кръговите кръстовища в секване на две равнища, с цел да може скоростният път да няма конфликтни сектори, обясни районният министър.



" С днешна дата напредъкът е извънредно огромен и продължаваме да работим интензивно ", регистрира арх. Шишков. Той уточни, че през последните 6 - 7 месеца са работили интензивно с обединяването " Геопът лот 1 ".

Участъкът от пътя сред селата Новачене и Скравена, който ще бъде пуснат в употреба за Великден в средата на април 2023 година, е с настрана позволение за градеж и ще бъде въведен в употреба с всички разрешителни, сподели арх. Шишков.

Той уточни, че досега на строителите са изплатени 75 млн. лева " Както забелязвате имало е смисъл да платим. Когато строителят напредва е напълно рационално ние да плащаме, с цел да може да го подтикваме, тъй че той да си прави работата. Когато страната е неизправна страна не може да желае нищо от строителя. Когато страната е изправна страна може да изисква строителят да строи в период и качествено и ние това вършим ", разяснява районният министър. Той благодари за свършената работа от изпълнителя на обекта.

По план инспектираният сектор ще е с две платна с по две ленти за придвижване в посока. Трасето следва съществуващия път, който се уголемява до новия габарит от 20 метра. Освен това в този сектор има осъществяване на три кръстовища, два пътни възела и пресичания на две равнища, два нови моста.

За този сектор сега се вършат промени в Подробния организационен проект, с цел да се трансформират плануваните кръгови кръстовища, сподели арх.Шишков.

" Работим, с цел да бъдат построени по този начин, че този път да бъде с същински статут на скоростен път и чакам до към месец и половина да бъдат утвърдени ПУП-овете ", добави той.

Строител на другият сектор от скоростния път сред Мездра и Ботевград е обединяване " МБ Лот-2-2019 " ДЗЗД отпред с " Европейски пътища ", които завоюваха публичната поръчка с цена от близо 267 млн. лева без Данък добавена стойност за 13.5 километра.

Заради препроектирането по договорите с двамата строители бяха подписани спомагателни анекси, което оскъпи строителството на пътя.



По тези контракти няма раздадени задатъци, а строителите ги извършват за своя сметка след изтегляне на банкови заеми. Това е единственият път, по който строителят предплатено и за своя сметка строи, а чак след актуване на построеното му се заплаща.

Регионалният министър не се ангажира по кое време ще бъде пуснат в употреба скоростният път Мездра - Ботевград, както и продължението му до Видин.

" За завършването на целия скоростен път от Видин до Ботевград доста мъчно някой може да се ангажира със период ", сподели арх.Шишков. Навремето тогавашният министър председател и водач на ГЕРБ Бойко Борисов обещаваше това да се случи до края на 2021 година

" Когато една процедура не зависи от одобряващия орган напълно, какъвто е казусът, никой не може да каже по кое време може да приключи строителството и всяко говорене в тази посока би изглеждало просто заричане без да бъде покрито във времето ", сподели арх. Шишков.

От скоростния път още един сектор сред Видин и Руженци се строи след извършена социална поръчка от обединяването " Северозапад Лот 1 " с водещ сътрудник " Нивел строй ". Останалите сектори до Монтана бяха раздадени по схемата с инхаус договорите от държавната " Автомагистрали " с задатъци напред. По тях прогрес има само правата, която се строи от " ГБС Инфраструктурно развиване " съгласно локалните хора.



От обясненията на районния министър арх.Шишков стана ясно, че там страната се бави с одобряването на подробните устройствени проекти и отчуждаването на терени. Въпреки това той увери, че сега се работи интензивно. За сектора сред Враца и Монтана към момента обаче не е направено проектирането на пътя - повече от три години след първата копка на скоростния път Видин - Ботевград.

Проблемите с построяването на пътя са извънредно огромни и всеки километър автомагистрала и скоростен път в Северозападна България са доста значими за хората, сподели арх.Шишков по време на инспекцията в село Новачене.

Заедно с него бяха още заместник-министърът на районното развиване Николай Шушков, ръководителят на Управителния съвет на организация " Пътна инфраструктура " Венцислав Ангелов, кметът на Ботевград Иван Гавалюгов и кметът на село Трудовец Еленко Иванов. Представителите на локалната власт срещнаха министъра с наболели проблеми по инфраструктурни обекти и получиха увещание, че ще се търсят способи за решаването им.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР