За спешна намеса на марсианците, американците, Путин и Борисов апелираха

...
За спешна намеса на марсианците, американците, Путин и Борисов апелираха
Коментари Харесай

Производители на храни викат и марсианците на помощ срещу търговските вериги

За незабавна интервенция на марсианците, американците, Путин и Борисов молиха производители на храни на конференция в Българска телеграфна агенция под надпис: „ Как да научим магарето да живее, без да яде “. Чувстващи се в ролята на магарето, те се оплакаха от комерсиалните вериги и че са принудени да продават под себестойност, съобщи кореспондент на .
„ Ние сме дали ценови оферти още на 15 ноември и още нямаме отговор от комерсиалните вериги “, заяви Мариана Кукушева, ръководител на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. „ Маниерът на веригите е да изчакат да отминат коледните и новогодишните празници, след което да получим отговор за неприемане на офертите и да бъдем сложени в тупик – да работим и доставяме продукция на цени под себестойност “, уточни тя. „ Магарето умира, не може без храна – не може без тази формула “, добави Кукушева и разясни какво се случва с доставчика – той стартира да продава под себестойност, което е наказуемо; няма право да прекрати доставките, тъй като по контракт няма такава опция и трето – неговата цена може да не бъде призната или когато бъде призната след 6 месеца, тя към този момент не е настояща. „ За една година нашите разноски за сила са увеличени с 25% и не престават да порастват, продължава да пораства цената на човешкия труд “, заяви още тя и посочи, че към този момент цената на труда минава 35% в себестойността на продукцията.
Кокушева отхвърли да каже с какъв брой производителите желаят да се вдигнат цените, с аргумента, че предложенията не са по сектори, а са самостоятелни и конфиденциални. Тя е безапелационна, че комерсиалните вериги ползват нелоялни практики. „ Очаквам незабавната интервенция и на господин Борисов, и на марсианците, и на Путин, и на американците с концепцията да превърнем пазара в конкурентно поле “, съобщи тя.
„ Заради свинската чума, свинското месо увеличи цената си в Европа с над 50%. Тук сме вдигали цените два пъти, само че доста от нашите ферми чакат с месеци да бъдат признати цените им от комерсиалните вериги. Какво се случва с този производител, който 100 дни чака да му бъде призната цената – работи на прага на загубата. Това може да докара единствено до банкрут този производител “, добави ръководителят на Асоциацията на месопреработвателите в България Атанас Урджанов.
„ Категорично желаеме контролните органи за се самосезират, с цел да се съблюдават разпоредбите на свободната конкуренция, желаеме срокът за разглеждане на нови предложения на доставчиците да е не повече от 2 седмици, както и да има опция доставчикът да има правото да прекрати доставки в същия период. Искаме пакетът от отстъпки, надценки и бонус да не надвишава 30%, тъй като сега е 45 – 50% върху чистата доставна цена на нашите артикули, те стават мъчно продаваеми и са необясними като разноски на търговеца, който има характерната активност да подрежда и осъществя стоката “, съобщи още Кукушева.
Запитана какво ще подхващат, в случай че настояванията им не бъдат чути, тя отговори: „ Неприемането на новите цени има друго решение – Терминал 2 ". Тя е безапелационна, че има заплаха от затваряне на предприятия и увеличение на потока от здрави, работещи умни българи към Терминал 2. " Това ще е отговорът на въпроса за какво ниските доставни цени на нашите произведения усилват потока към останалите европейски страни ", акцентира тя.
Кукушева означи, че производителите са надалеч от безапелационното искане за въвеждане на регулация, само че са за ясни правила. „ Трудно бихме могли да обвиним веригите в демонстрация на монополно държание и договорености сред тях, само че като снабдители във всички вериги, виждаме одобрен фасон на водене на диалози и оказване на напън “, показа тя.
Колегата ѝ Владислав Михайлов, ръководител на Националната асоциация на млекопреработвателите, призна, че страната няма по какъв начин директно да се намеси в връзките сред търговеца и продавача, само че изрази вяра да не останат нещата по този начин. Той също изрази подозрения, че веригите синхронизират дейности. „ Малък брой субекти постановат необичайно идентична скица на работа с всички снабдители “, показа той.
„ Търговските вериги споделят, че са ни сътрудници, само че ние малко се съмняваме “, разяснява и Димитър Зоров, ръководител на Асоциацията на млекопреработвателите в България. Той уточни очертаваща се заплаха за потребителите – да употребяват артикули единствено с надписи „ млечни “, а вътре - доста под въпрос какво съдържат. „ Може да се търпи до един миг, в идващия – не може или започваш да правиш нещо, което наподобява на млечни артикули – това е битка за оцеляване “, разясни специалистът и предизвести за заплаха от разширение на сивия бранш.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР