За септември има осигурени количества газ, от октомври нататък няма

...
За септември има осигурени количества газ, от октомври нататък няма
Коментари Харесай

Кризисният щаб в енергетиката: За септември има осигурен газ, от октомври – няма

За септември има обезпечени количества газ, от октомври нататък няма такива , съобщи на брифинг в Министерски съвет служебният вицепремиер по икономическите политики и транспортен министър Христо Алексиев, който управлява основания Кризисен щаб в енергетиката, съобщи БНР.

Алексиев уточни, че щабът работи едвам от три седмици, а първоначално работата му е била съсредоточена в това да събере нужната информация.

" Проблемите, които са насъбрани, са доста ", означи той и добави, че щабът се е концентрирал в началото върху довършването и стартирането в употреба на газовия интерконектор с Гърция, както и финансовото стабилизиране на " Булгаргаз "

" Нещата с интерконектора към Гърция са овладени, мобилизирана е цялата страна. изгубено е много време, в което нищо не е правено действително ", уточни вицепремиерът и транспортен министър.

Според Христо Алексиев " каквито и доставки да желаеме да осигурим, те би трябвало да бъдат заплатени, авансирани. Трябва да осигурим нужните количества газ за популацията и за бизнеса на едни положителни, търпими цени ".

" За септември има обезпечени количества газ, от октомври нататък няма такива " , уточни служебният вицепремиер.

По думите му обезпечаване на нужните количества природен газ би трябвало да бъде на допустимо най-хубавите цени.

Алексиев добави, че на днешното съвещание на щаба са участвали представители на браншови, синдикални и работодателски организации и напомни, че обезщетения за газа сега са невъзможни, защото няма настоящо Народно заседание.

Aлексиев също по този начин означи, че във връзка с газа, заради обстоятелството, че няма настоящ парламент, е контрактувано, че в случай че има оферти за обезщетения на бизнеса, то такива би трябвало да бъдат готови като законодателна самодейност, да преминат всичките нужни процедури и да бъде импортиран в новото Народно заседание.

Енергийният министър Росен Христов пък съобщи на днешния брифинг, че интерконекторът от Гърция е контрактувано да се пусне на 1-ви октомври .

Енергийният министър Росен Христов напомни и обявеното от самия него в края на предходната седмица, че един танкер с американски втечен газ ще бъде разтоварен в Турция, с което се покриват едвам трета от потребностите за октомври. Месеците ноември и декември обаче не са обезпечени, уточни Христов.

" Количества газ за септември са обезпечени, значително са обезпечени и за октомври. Трябваше да работим за намиране на количествата без да се фокусираме върху цената " , означи още енергийният министър и добави:

" Газ на каквато и да е цена има, само че тя е такава, че предприятията биха затворили. Фокусът е систематични доставки на оптимална цена. Интерконекторът с Гърция на процедура сме го взели на ръчна. Поели сме ангажимент, в това число и пред президента, че ще проработи от 1 октомври ".

Росен Христов акцентира, че слотовете за разтоварване се продават скъпо и вършат танкерният газ неблагоприятен. Той заяви, че държавното управление стартира договаряния с Азербайджан за договаряне на спомагателни количества газ:

Неизбежно е България да договаря с " Газпром " за доставки на газ, съобщи още енергийният министър.

" Надявам се в идващите две седмици да реализираме триумф в това направление. Турски компании имат интерес за доставка на тръбен газ до България. Ще стартират договаряния и с тези компании, сподели още служебният енергиен министър ".

Министърът заяви също по този начин, че стартира съществено преструктуризиране на " Топлофикация " - София, определяйки работата ѝ все още като напълно неефективна.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев сподели, че бизнесът не може да работи на цените на синьото гориво сега. Поносимата цена е 200 лв. за мегават час. Над 250 лева би трябвало де търсят обезщетения:

" Нямаме опция на контракта с " Газпромекспорт " в ценово отношение ", акцентира Велев.

Според синдикатите при цена на природния газ от над 250 лева на мегават ще бъдат затворени предприятия. Ваня Григорова от КТ " Подкрепа " сподели, че синдикатите упорстват да се подсигурява доставка на най-евтиния газ, както и да се ограничи износът на ток.

Щабът беше основан от служебния министър председател Гълъб Донев, незабавно откакто новият кабинет, назначен от президента, встъпи в служба.  Целта на щаба е да овладее рецесията в енергетиката, да предложи решения за сигурност на доставките, както и механизъм за надзор на цените на горивата.

Щабът се управлява от вицепремиера по икономическите политики Христо Алексиев. В него вземат участие представители на държавната организация " Национална сигурност ", на енергийния регулатор, на работодателите и синдикатите, както и министърът на енергетиката.

В началото на август служебният енергиен министър Росен Христов предизвести, че обстановката с доставките на газ е сериозна и има дефицит на контрактуваните количества синьо гориво до края на годината.

Преди ден Христов разгласи, че държавното управление възобновява договарянията с Азербайджан за нарастване на доставките на газ за страната ни.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР