За седма поредна година в Ивайловград ще се проведе единственият

...
За седма поредна година в Ивайловград ще се проведе единственият
Коментари Харесай

Кулинарното наследство на Тракия в Ивайловград на 1 септември

За седма поредна година в Ивайловград ще се организира единственият по рода си у нас фестивал, отдаден на кулинарните обичаи в Тракийския район, обхващащ елементи от България, Турция и Гърция. Инициативата започва през 2011 година като дребен план по стратегия за поддръжка на читалищата, взаимно финансирана от Национален фонд „ Култура “ и Швейцарската организация за районно развиване, оповестяват от общината.
Тракийският триъгълник, който се заформя сред Ивайловград, Киприно и Кешан, има своите по едно и също време идентични и разнообразни кулинарни особености, а уредниците целят да покажат точно това на гостите. Всяка година броят на участниците и посетителите неведнъж пораства. Традиционно гостуват и участници от Франция и Унгария, които до момента не са пропуснали нито едно издание.
Според питателните специалисти, посетили феста, надвиват общите черти сред кухните на Гърция, Турция и България в района на Тракия, като ястието имамбаялдъ, да вземем за пример. Миналогодишното издание бе отдадено на траханата, която е таман подобен присъщ за района артикул, получил документ от „ Кулинарното завещание на Тракия “. Българи, гърци и турци подготвиха трахана с лимец и се оказа, че рецептите на ястията с нея са доста близки. Този артикул може да се срещне и в други краища на България, да вземем за пример Петрич, само че тракийската трахана с отличава с това, че се подготвя със зеленчуци.
Програма на фестивала
На 1 септември сутринта стартират демонстрационни работилници за тракийската кухня и занаяти, в които децата овладяват умения по подготвяне и обработка на питателните артикули. По обяд следват приготовленията на храните и напитките по щандовете, които се трансформират в самобитни готварски шоута. Всеки може да дегустира. За първа година ще вземат участие Лора и Стоян от „ Бон апети “, които имат задачата да сготвят ядене по авансово заложена локална рецепта с присъщи за нашия район артикули. Ще има и уъркшопове за хранене и кулинария. В това време стартират и кулинарните надпревари, а квалифицирано интернационално жури ще дефинира на финала спечелилите. Следобед щандовете ще стартират да оферират своите артикули и сувенири.
„ За нашата община, която наброява 9 000 поданици, това е метод да покажем на какво сме способни и какво можем да изведем на напред във времето като добра и положителна вест, която да доближи и до вътрешността на страната, и в другите страни. Смятам, че по този метод взимаме ориста на града ни в свои ръце. Рекламата и популяризирането на нашия край е една от главните ни цели и задачата, която сме си сложили “, споделя госпожа Овчарова.
По време на фестивала можете да отпиете от „ бърканицата “ на селата Ламбух, Свирачи или Бяла поляна и да се завърнете в детството си. Разнообразието от достоверни тракийски ястия включва зелници, клинове, манджи под капак, катми, печени на жарава, прясно разрушено масло в бурило, още пенливо намазано върху преди малко изпечения селски самун и още доста други изкушения. Не бива да пропуснем и най-вкусните мекици, които в миналото сте опитвали. Нашите баби ги подготвят, облечени в своите фамилни носии, до момента в който пеят достоверни родопски песни.
В деня на фестивала всички културни, исторически и археологически монументи и обекти в града ще бъдат отворени за гости. Съпътстващата стратегия разрешава на гостите да видят Вила Армира, крепостта Лютица, църквата в Долно Луково и други забележителности.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР