Образци на бюлетините за вота две в едно на 9

...
Образци на бюлетините за вота две в едно на 9
Коментари Харесай

На 9 юни ще гласуваме със сини бюлетини за европарламент и със зелени за Народно събрание

Образци на бюлетините за вота две в едно на 9 юни – за Европейски парламент и за Народно заседание, както и машините за гласоподаване, бяха показани през днешния ден на брифинг в Централната изборна комисия.

ЦИК реши хартиените бюлетини и на лицевата страна да бъдат в друг цвят. Тази за Народно заседание ще бъде в зелено. Имената на политическите обединения ще бъдат изписани в зелен цвят. А тази за Европейски парламент ще бъде в синьо, изясни представителят на ЦИК Росица Матева. Полиграфическата отбрана на гърба на бюлетините ще бъде в друг цвят, добави тя.

Дължината на бюлетината ще бъде към 50 см, означи Матева и добави, че бюлетините ще се сгъват както на създадените избори до момента.

Матева уточни, че бюлетината за Европейски парламент в и отвън страната ще наподобява по един метод, до момента в който тази за Народно заседание отвън страната няма преференции. Номерата в бюлетината за Екологичен потенциал са от 1 до 31, като следва квадратче с „ не поддържам никого “. В тази за Народно заседание има номер 32, с наименованието на обединението, която ще взе участие единствено в парламентарния избор.

Матева означи, че при гласуването първо се избира политическата групировка, а по-късно номера на преференцията, в случай че гласоподавателят желае да гласоподава за избран претендент.

Електронните бюлетини ще наподобяват по метода, по който ще наподобяват и на локалния избор, изясни Матева.
Гласуване с машина
Избирателят слага карта, предоставена от член на СИК, в машината, след което се пресъздават две варианти с типовете избори, от които гласоподавателят би трябвало да уточни в кои желае да упражни правото си на глас. Има и алтернатива “избери всички “. Следва алтернатива за потвърждаване с маркираното от него и алтернатива „ връщане обратно “, уточни Матева.

Тя уточни, че бюлетината за народни представители ще бъде на две страници. След като се избере партия или коалиция, се задейства опцията за преференция. Машината не разрешава да се гласоподава за претендент преди да е маркирана политическа групировка. Следва алтернатива „ обзор “, с която гласоподавателят може да ревизира избора си.

Ако е избрал да гласоподава и в двата типа избори, аналогично по-късно се пресъздава и втората бюлетина. След натискане на бутона „ гласоподаване “ се отпечатват двете бюлетини поредно. Те са с друга дължина, като тази за членове на Екологичен потенциал е по-къса, а тази за народни представители е по-дълга. След като се прегънат, би трябвало да се сложи щемпел от членовете на СИК и да могат да се разграничават от гласоподавателя, с цел да знае в коя кутия да пусне своя глас.

До 13:30 часа през днешния ден доказани заявки за гласоподаване отвън страната за избори за членове на Европейски парламент са 8337, а за национални представители- 34 069. До края на седмицата ЦИК ще дефинира местата в страните, в които ще има изборни секции, както и броят на изборните секции в тези места. Матева напомни, че през днешния ден изтича крайният период за подаване на заявление за гласоподаване отвън граница.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР