Със старта на предизборната кампания за вота 2 в 1

...
Със старта на предизборната кампания за вота 2 в 1
Коментари Харесай

Предизборен дебат за еврозоната, енергетиката и икономиката

Със старта на предизборната акция за вота 2 в 1 на 9 юни в предаването „ Лице в лице “ на bTV започнаха диспути сред представители на политическите обединения, които са се записали за изборите.

Регламентът за осъществяване на тези диалози е направен от bTV и е възложен на партиите.

В студиото на предаването довечера конфликтът е сред Георги Кадиев, претендент за народен представител от „ Солидарна България “, и Никола Янков, претендент за народен представител от „ Синя България “.

 Ученици в „ Пирогов “ след абитуриентски бал 3 мин. Ученици в „ Пирогов “ след абитуриентски бал  Мъж е тежко ранен след гърмеж при произвеждане на синтетична дрога (СНИМКИ) 2 мин. Мъж е тежко ранен след гърмеж при произвеждане на синтетична дрога (СНИМКИ)  Явор Божанков, откакто детето му простреля друго: Това не е било ВИП празненство с депутати и политици 6 мин. Явор Божанков, откакто детето му простреля друго: Това не е било ВИП празненство с депутати и политици  С висока скорост: С какъв брой се е движил автомобилът, предизвикал тежката злополука в Пловдив? 3 мин. С висока скорост: С какъв брой се е движил автомобилът, предизвикал тежката злополука в Пловдив?  Прогнозата на Георги Рачев: Захлаждане в сряда, а от петък времето се стабилизира 2 мин. Прогнозата на Георги Рачев: Захлаждане в сряда, а от петък времето се стабилизира  Ученици в „ Пирогов “ след абитуриентски бал 3 мин. Ученици в „ Пирогов “ след абитуриентски бал  Мъж е тежко ранен след гърмеж при произвеждане на синтетична дрога (СНИМКИ) 2 мин. Мъж е тежко ранен след гърмеж при произвеждане на синтетична дрога (СНИМКИ)  Явор Божанков, откакто детето му простреля друго: Това не е било ВИП празненство с депутати и политици 6 мин. Явор Божанков, откакто детето му простреля друго: Това не е било ВИП празненство с депутати и политици  С висока скорост: С какъв брой се е движил автомобилът, предизвикал тежката злополука в Пловдив? 3 мин. С висока скорост: С какъв брой се е движил автомобилът, предизвикал тежката злополука в Пловдив?  Прогнозата на Георги Рачев: Захлаждане в сряда, а от петък времето се стабилизира 2 мин. Прогнозата на Георги Рачев: Захлаждане в сряда, а от петък времето се стабилизира

Двамата се икономисти и спориха за стопанската система на страната, енергетиката и влизането в еврозоната.

„ За еврото можем да кажем, че не сме подготвени, че с инфлацията не се оправяме. Ние направихме един модел по какъв начин понижава инфлацията в България и по кое време ще стигнем до критерия “, разгласи Кадиев.

Снимка: btvnovinite.bg

По упоменатия от него модел сега страната ни е 3% над прага и ще ни би трябвало най-малко още една година, с цел да осъществим критерия за равнище на инфлацията в еврозоната.

„ Има илюзорни упования, че ще ни пуснат по благосклонност, с политическо решение. Истината е, че Европейската централна банка (ЕЦБ) и Съветът на министрите в никакъв случай не са правили това нещо, няма да го създадат и в този момент “, предвижда представителят на „ Солидарна България “.

Според него казусът не е в това дали изпълняваме критериите за еврозоната, а дали изобщо би трябвало да влизаме в нея. Той персонално не вижда изгоди.

В момента България извършва всички останали условия, посочи гуверньорът на Централната банка

„ Управителят на Българска народна банка Димитър Радев сподели тази заран, че България е безусловно подготвена да влезе в еврозоната на 1 януари 2025 година банките са подготвени и той го удостовери “, подсети Никола Янков.

Снимка: btvnovinite.bg

По негово мнение България е била подготвена да одобри еврото още през 2007 година при присъединението към Европейския съюз.

„ Тогава мислихме, че еврото ще е реалност в България от 2010 г.-2012 година Спомням си, че Симеон Дянков (финансовият министър в първия кабинет на Бойко Борисов) сподели, че това е политически приоритет за първото държавно управление на ГЕРБ. После Борисов стартира да се ослушва, стартира да отсрочва 7-8 години този развой. След обществен напън през 2018 година България най-сетне подаде заявление за причисляваме към ERMII и имахме пътна карта дружно с Хърватия да влезем на 1 януари 2023 година “, сподели представителят на „ Синя България “.

„ Европа към този момент стартира сензитивно да изостава от Америка и Китай, към този момент и Индия ще ни догонва като Брутният вътрешен продукт “, разяснява Васил Велев

По думите му страната ни не е влезнала в еврозоната от 2023 година след еднолично решение на Асен Василев, когато е бил длъжностен министър на финансите.

Какво още разясниха Георги Кадиев и Никола Янков – гладейте във видеото!

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР