За се направят хубави хлябове, питки и други апетитни печива,

...
За се направят хубави хлябове, питки и други апетитни печива,
Коментари Харесай

Златни правила за месене

За се създадат хубави хлябове, питки и други апетитни печива, би трябвало добре да сте осведомени и с опит в основите и тънкостите на месенето на тесто.

Това е нужно и неотложно освен с цел да се направи еднородна примес от продуктите в тестото, само че и с цел да се заздравят глутеновите влакна, които го построяват. Глутенът съставлява пшеничният протеин, които прави структурата и задържа газа при печене на хляба. Ако не е добре завършена глутенова мрежа, въглеродният диоксид излиза и полученият самун е сплеснат, неприветлив и с неприятен усет. Съставките би трябвало

да са със стайна температура, с цел да се получи безпрепятствено и хубаво тесто и да втаса сполучливо.

Това важи във всички случаи, в случай че не е особено оказано в рецептата нещо друго. След като се направи тестото, можете да го извадите от съда, в който сте смесили съставките - идва ред на месенето. Някой предписания не изискват доста дълго месене. Ръженото брашно да вземем за пример не съдържа глутен и ръжените хлябове не е нужно да се месят доста.

Тестото се слага на добре набрашнена повърхнина. Хваща се с ръце далечната страна на тестото против вас и се сгъва във вътрешността. Сгъва се тестото на половина и се употребява тежестта на тялото, с цел да се натисне сгънатият край към тестото. Началото на месенето изисква да се прибавя повече брашно. Но би трябвало да се внимава, да не се добави повече, в сравнение с може да поеме тестото. В противоположен случай ще се скапе структурата и ще стане твърдо. Обръща се тестото на 90 градуса и се повторя процедурата. Повторя се, до момента в който тестото се получи безпрепятствено и еластично.

Ако обичате, добавяте ядки, маслини, стафиди и други, само че е добре да го извършите в този момент. Тестото се покрива с влажна забрадка или кухненско фолио, с цел да не изсъхне повърхността, до момента в който шупва. Дори да не се изисква втасване в рецептата, постоянно би трябвало да се остави да си почине най-малко 10 мин. в топла и влажна среда.

 Втасване

Температурата на фурната ще разшири газовете в хляба и ще се освободи влагата. Фурната наложително би трябвало да е авансово загрята. Не би трябвало да се отваря вратата постоянно, а даже при опция въобще. Отваря се към края, с цел да се ревизира, да не загори от горната страна. Ако има такава заплаха, се поставя алуминиево фолио. Готовността на хляба се ревизира с дълга суха дървена съчка. Коричката на готовото печиво би трябвало да е прелестно кафеникава или златиста.

Приятно месене!

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР