За рекорден осми път Лионел Меси получи “Златната топка на

...
За рекорден осми път Лионел Меси получи “Златната топка на
Коментари Харесай

На рождения ден на Марадона Меси вдигна осмата си Златна топка

За рекорден осми път Лионел Меси получи “Златната топка ” на “Франс Футбол ” за най-хубав състезател в света. Той получи оценката на рождения ден на гения на Диего Марадона. Сега Меси я взе като №1 за предходния сезон - 2022/23, акцентът в който беше триумфът на Лео с националния отбор на Аржентина на Световното състезание в Катар. Подгласници бяха Ерлинг Холанд, останал на втора позиция и Килиан Мбапе, който е трети.

Отделно той вкара 20 гола и направи 20 асистенции за Пари Сен Жермен, с който стигна до шампионската купа на Франция.

Миналогодишният победител Карим Бензема е чак 16-и.

Предишните награди на Меси са от 2009, 2010, 2011, 2012, 2015, 2019 и 2021 година



Почти несъмнено това ще е последното такова отличие за един от най-великите в историята на футбола, защото той към този момент напусна Европа, а и е на 36 години.

Най-близо до Меси продължава да бъде най-сериозният му съперник през последните повече от 10 години - Кристиано Роналдо, който е с пет, само че също няма индикации, че може да усили броя.

В гласуването за “Златната топка ” вземат участие 100 публицисти - по един от 100-те водещи страни съгласно ранглистата на ФИФА. Списъкът от 30 номинирани имена пък беше направен от “Франс Футбол ”.

Всеки от 100-те публицисти показва по петима играчи, като първият взима 6 точки, вторият - 4 точки, третият - 3 точки, четвъртият - 2 точки и петият - една точка. Ако двама футболисти са с еднакъв актив, преимущество има този, който е заслужил повече първи места в листите на представителите на медиите. Въпросният си избор публицистите са го създали още през август.

Церемонията в Париж стартира с връчването на трофея " Копа ", който напълно предстоящо бе извоюван от звездата на Реал Мадрид - Джуд Белингам.

След това бяха оповестени футболистите, класирали се на 10-о, 9-о и 8-о място в класацията за " Златната топка ", а точно Лука Модрич, Бернардо Силва и Виктор Осимен.

На сцената излезе принцът на Монако - Албер, който връчи филантропичната премия " Сократес " на Винисиус Жуниор. Бразилецът получи наградата за неговия институт в Бразилия, който подкрепя образованието, както и поради битката му с расизма.

Наградата за тим на годината при дамите получи Барселона, откакто отборът завоюва Шампионската лига, Ла Лига и Суперкупата на Испания през миналия сезон.

Please welcome, Hristo Stoitchkov the 1994 Ballon d`Or!
— Ballon d`Or #ballondor (@ballondor)

Церемонията продължи с връчването на премията " Яшин " за най-хубавия вратар. Призът отиде при вратаря на Аржентина Емилиано Мартинес, който бе с основна роля за спечелването на Световното състезание от " гаучосите ". Ситуацията от финала на Световното, в която Мартинес отхвърли Коло Муани в добавеното време на дуела бе показана на видеостените, което докара до освирквания за Дибу. Водещият на церемонията Дидие Дрогба помоли за почитание към стража на Аржентина.

Гари Линекер връчи наградата на името на Герд Мюлер на норвежката голова машина Ерлинг Холанд, който си заслужи наградата с 56 гола.

След спечелването на требъла през предишния сезон Манчестър Сити завоюва премията за тим номер 1 при мъжете. Призът е за " жителите " за втора поредна година.

След това демонстрираха класираните на седмо, шесто и пето място за " Златната топка ". Седми е Хулиан Алварес, шести Винисиус Жуниор, а пети Родри.

Световният номер 1 в света на тениса Новак Джокович излезе на сцената, с цел да връчи " Златната топка " при дамите. Носителката на най-престижния самостоятелен трофей стана 25-годишната Айтана Бонмати, която е част от тима на Барселона и стана международна шампионка с Испания.

Близо час преди началото на награждаването звездите започнаха да минават по аления килим. Легендата на българския футбол и джентълмен на " Златната топка " от 1994-а Христо Стоичков също дойде на церемонията.

Преди награждаването от " Франс футбол " бяха оповестени класираните от 11-о до 30-о място за " Златната топка ".

Класираните от 11-о до 30 място са:

11. Мохамед Салах

12. Роберт Левандовски

13. Ясин Боно

14. Илкай Гюндоган

15. Емилиано Мартинес

16. Карим Бензема

17. Хвича Кварацхелия

18. Джуд Белингам

19. Хари Кейн

20. Лаутаро Мартинес

21. Антоан Гризман

22. Ким Мин Джае

23. Андре Онана

24. Букайо Сака

25. Йошко Гвардиол

26. Джамал Мусиала

27. Николо Барела

28. Рандал Коло Муани

29. Мартин Йодегор

30. Рубен Диаш
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР