За причините и решенията ни информира , дерматолог, FEBDVПигментът в

...
За причините и решенията ни информира , дерматолог, FEBDVПигментът в
Коментари Харесай

Защо косата побелява?

За аргументите и решенията ни осведоми, кожен лекар, FEBDV

Пигментът в косата ни се създава от същото семейство кафези, които създават пигмент в кожата ни: меланоцити. Те създават пигмент и го предават на близките кафези в косъма, придавайки на косата цвят.

С течение на времето меланоцитите създават по-малко пигмент, те не са толкоз положителни в преместването му в близките кафези и в последна сметка броят на меланоцитите понижава. Интересно е, че това се случва с меланоцитите в косата, само че не и в останалата част на кожата.

Основният фактор, движещ този развой е нашата генетика и варира според от етническата принадлежност, защото кавказците да вземем за пример, са склонни да посивяват преди хората от азиатски или африкански генезис.

Кои са другите вероятни аргументи?

  Освен възрастта може да има доста аргументи, заради които косата на човек да стартира да побелява:
Стрес – това е потвърдено в изследвания върху животни.Дефицит на витамин В6, В12, биотин може да докара до прибързано побеляване на косата.Медицински положения, например нарушавания на щитовидната жлеза, витилиго.Някои медикаменти, например някои химиотерапии.Тютюнопушене – изследвания демонстрират, че пушачите са два пъти и половина по-застрашени от прибързано побеляване на косата. Механизмите, по които пушенето предизвиква побеляване на косата, обаче, не са изцяло изследвани. Предполага се връзка с оксидативния стрес, породен от генерирането на огромно количество кислородни радикали при пушачите. Този прооксидантен резултат на тютюнопушенето може да докара до увреждане на клетките, произвеждащи меланин, меланоцитите. Тази доктрина е подкрепена от наблюдението, че меланоцитите в луковиците на сивата коса постоянно са мощно вакуолизирани, вследствие на нараснал оксидативен стрес. Актуални клинични проучвания на така наречен различни артикули на пушенето демонстрират, че при пълнолетните консуматори на тези артикули (напр. нагреваеми бездимни изделия) се следят удобни разлики в биомаркерите за излагане и биомаркерите за евентуална щета, свързани със болести, породени от тютюнопушенето, спрямо пълнолетните пушачи, ползващи стандартни цигари. Това, обаче, не значи, че те са без риск и цялостното самоограничение е за предпочитане.
Можем ли да върнем времето обратно?

Някои медикаменти, докладвани в литературата, предизвикват репигментация на косата. Те включват: противовъзпалителни средства (напр. псорален + UVA), витамини/минерали (напр. калций) и меланинови стимулатори (напр. латанопрост). Описани са случаи на потребление на капки за очи с латанопрост заради глаукома, при които се следи дифузна репигментация на косата. На пръв взор това е много обещаващо, само че би трябвало да се сложи в подтекст, че съществуват единствено няколкостотин такива отчети, до момента в който милиони хора са приемали тези медикаменти по разнообразни аргументи. Това, обаче, допуска, че има капацитет за смяна на хода на побеляването на косата.

В момента на пазара се оферират „ антиоксиданти “ за сива коса. Въпреки че е прието, че оксидативният стрес/задействащите фактори на околната среда способстват за стареенето на меланоцитите, няма доста доказателства по тази тематика, които да поддържат използването на местни или таблетни антиоксиданти в битката с побеляването на косата.

Консултирайте се с кожен лекар, в случай че имате прибързано побеляване на косата, с цел да се организира скрининг за обратими аргументи, като хранителни дефицити и нарушавания на щитовидната жлеза, привички и други

   Нашият създател

Д-р Маргарита Къчева е експерт кожен лекар с над 11 години опит в региона. Тя е единственият кожен лекар в страната с тапия от Европейския ръб по дерматовенерология (EBDV), чиято цел е задаване на висок стандарт на дерматовенерологичната здравна грижа във всички европейски страни. Извършва прегледи и съвещания в Аджибадем Сити Клиник, ДКЦ „ Токуда “ и клиника „ Евродерма “ на деца и възрастни пациенти с кожни и венерически болести, както и диагностика и оперативно унищожаване на доброкачествени и злокачествени кожни формирания.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР