За последните 15 години Русе постепенно се развива като притегателен

...
За последните 15 години Русе постепенно се развива като притегателен
Коментари Харесай

Защо ИТ компаниите избират Русе

За последните 15 години Русе последователно се развива като привлекателен център за ИТ компании. Ако някои от тях като " Сирма груп " са стъпили в града преди повече от десетилетие, то през последните няколко години в града се появяват екипи и на други като " Ендава ", " Мусала софт " и " Ментор мейт ". По врема на спорен панел на (може да го гледате долу), представители на ИТ бранша, Русенския университет и неправителствените организации дадоха някои отговори за какво това се случва и каква може да е посоката напред.
Кой извика програмистите край Дунава
" През последните 15 години [компанията] " Сирма груп " е в град Русе. Закупиха дребна компания първоначално, когато стартираха. Бяхме може би 10 индивида. От тогава до момента сме станали 40 индивида ", споделя Мирослав Червенски, началник на отдел " Графи на познания " в " Онтотекст ". Последната беше част от " Сирма груп ",

В офиса на " Онтотекст " има 4-5 разнообразни компании от групата на " Сирма ", като това дава друга опция за чиновниците, защото могат да се местят и развиват в границите на разнообразни компании, прибавя Червенски. От общо 40 души в компанията може би към 90% са подготвени от самата нея, като има мощна стажантска стратегия, показа той, като изясни, че има хора, които на към 40 се преквалифицират и явяват на тези стратегии, само че са " много стимулирани ". Повечето хора са от самия град Русе.

Людмил Радулов, началник на екипа на английската компания Endava в Русе и софтуерен проектант, споделя, че компанията е в дунавския град от към година, само че си е сложила дълготрайни цели. Той описа, че сдружението построява нов офис, по-голям от досегашния, тъй като се оказало, че капацитетът в града въпреки всичко е забележителен.
Реклама
Според наблюденията на Радулов свободата да работиш от всякъде е потребна, само че е добре да има място, където екипът да се срещне, по тази причина и решили да влагат в офиса. На въпроса за какво тъкмо в Русе се отваря офис, Радулов споделя: " Навсякъде, където има университети, има капацитет за ИТ промишлеността, изключително в случай че в тези университети преподаването е на положително равнище и хората, които приключват, по-късно могат бързо да стартират работа в тези ИТ компании. "

Доц. Десислава Атанасова заместник-ректор на Русенския университет " Ангел Кънчев " по интернационализация и информационна политика, както и доцент в катедра Информатика и осведомителни технологии, показа, че повече от 15 години университета работи с пърите ИТ компании, отворили офиси в Русе. " Голяма част от хората в сегашните офиси са ученици на нашия университет. Може би това, което считам за един от положителните образци за нашата симбиоза, е разкритата през 13 години магистърска стратегия по софтуерно инженерство, в която тогава започвайки я единствено със " Сирма груп ", сега продължаваме с доста компании. Учебният развой се води взаимно от хора от университета и от компаниите. "
Но работата не е всичко Фотограф: Георги Георгиев
Възможностите за реализация и растящата конкуренция в бизнеса усъвършенства изискванията на живот, показа доцент Атанасова. Тя акцентира близостта до огромния румънски пазар, както и обстоятелството, че в града е по- на ниска цена да живееш в сравнение с в София или Букурещ да вземем за пример. " Много постоянно наши сътрудници, които живеят в по- динамичните градове като Пловдив и София, като дойдат тук и споделят: " При вас е срашно умерено, бих предпочел да остана тук ".
Реклама
Людмил Радулов от Endava акцентира, че заплатите на чиновниците в компанията в различчните градове не се рзаличават, тъй че да вземем за пример в Русе стандарта на живот би бил по-висок за един подобен чиновник в сравнение с в столицата. Голяма част от младежите обаче не остават в града и има какво да се желае още, означи доцент Атанасова.

Емилиян Енев, съосновател на компанията ReCheck, е и измежду основателите на неправителствената организация Startup Factory, която съществува от седем години. Тя оказва помощ на младежи да се развиват в ИТ бранша и да стартират личен бизнес, като през техните събития, образование и хакатони са минали над 3000 участници, имат и близо 100 плана за прототипи на уеб приложения, създадени в границите на тези начинания.

Всички участници в панела се сплотиха към концепцията, че конкуренцията в сектора в Русе е позитивен фактор. Изглежда и че всички заинтригувани страни, упоменати до тук, си сътрудничат, с цел да развиват средата.

Емилиян Енев показа, че младежите споделят, че в града да вземем за пример липсват места за развлечение. " Това, което аз виждам, е, че за хора, които имат фамилии, да вземем за пример в София, е доста окей да се върнат в Русе. По- елементарно е да се намерят детски градини, ясли, учебни заведения, разноските за живот са по- ниски ", заключи той. Именно обществените придобивки и качественото обучение биха задържали сходни фамилии край Дунава.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР