За последен път 19-годишната Джанет Столкъп е видяна да напуска

...
За последен път 19-годишната Джанет Столкъп е видяна да напуска
Коментари Харесай

Тя разкрила убийството на сестра си след 45 г., посочвайки на полицията важен детайл

За финален път 19-годишната Джанет Столкъп е забелязана да напуща дома си през 1976 година Момичето отивало на купона, само че по този начин и не се появило…

През идващите 45 години сестра й, Лий Нийл, е преследвана от нейната гибел. В свободното си време тя разглеждало досието по делото, с копие от което съумя да се снабди, и търсела улики, които полицията може да е пропуснала. И съумяла! Въпреки че уликата била открита на изцяло ненадейно място.

Медицинска сестра

Както споделя Лий, Джанет била доста откровено и благо момиче, което обичало да оказва помощ на другите. Може би по тази причина е решила да се занимава с медицина.

След дипломирането си Джанет влиза в Калифорнийския университет в Ървайн. До него имало болница, където момичето работело на повърхностен работен ден като здравна сестра.

В свободното си време Джанет обичаше да бъбри с другари, да чете книги и да слуша музика. Любимите й музиканти били The Carpenters и Jim Croce.

– Още помня по какъв начин Джанет пускаше техните записи още веднъж и още веднъж. Тогава това ме подлуди и даже се скарах с нея. Едва когато я изгубих, разбрах какъв брой нищожно е всичко това “, споделя Нийл.

Автомобилът

На 19 декември 1976 година Джанет споделя на родителите си, че ще се върне към среднощ. Тя се качва на своя Ford Falcon и отива на домашно празненство, проведено от нейни сътрудници в Санта Ана. Уви, момичето по този начин и не идва.

След 8 дни търсене полицията съумява да открие колата на Столкъп. Той е открит паркиран до разпростряло се дърво, което дълго време не разрешава на минувачите да видят, че на предната седалка в колата лежи момиче.

Според заключението на правосъдния доктор повода за гибелта на Джанет е асфиксия, а преди този момент тя е била изнасилена. Полицията събрала биологични следи от незнаен мъж, само че до появяването на ДНК тестванията имало още към 10 години, тъй че се наложило да търсят нарушителя по остарели способи.

Разследването

Полицията заподозряла, че младата брюнетка е била нападната, до момента в който се качва или слиза от колата, само че даже след разпитите на стотици хора не съумява да откри нито един благонадежден очевидец, който е видял колата на 19 декември.

С течение на времето делото за убийството на дамата повишен до няколко хиляди страници. От време на време се предавало от един детектив на различен. През идващите четири десетилетия съвсем цялата полиция в Ориндж Каунти съумяла да работи по него.

Оскъдните следи не довели дникъде. Единствеият фоторобот на хипотетичния причинител бил толкоз неакуратен, че пасвал за съвсем всеки мъж.

Сестрата 

Междувременно Лий, неспособна да дочака полицията да открие килъра, сама се заела с следствието. Използвайки трик, тя съумяла да получи копие от делото. Струва си да се каже, че тя освен желала да има правдивост, само че и дамата се страхувала, че килърът ще удари още веднъж.

„ Един от най-големите ми страхове през годините беше, че който и да е предизвикал това на Джанет, може да нарани и други хора “, споделя тя в изявление.

Не може да се каже, че момичето е съумяло да изрови  най-малко нещо по случая. Без особено обучение й било мъчно да разбере безкрайните листове с разпити и отчети и все пак – тя настойчиво се опитвала да се рови във всеки един от документите. Но, както се оказва по-късно, нямало да откри отговора тук.

Пробивът

С навлизането на ДНК тестванията степента на разкриваемост на закононарушения се е нараснала няколко пъти.

През 2002 година престъпната лаборатория на шерифа в Ориндж Каунти изследва тампони, взети от мястото на убийството през 1975 година, и съумява да изолира ДНК на тогава неидентифициран мъж, който е участвал по време на гибелта на Столкъп. По това време откривателите съумели единствено да сравнят тази проба с други, съхранявани в съществуващите бази данни.

Лий счита, че откакто специалистите са съумели да изолират ДНК на килъра на Джанет през 2002 година, залавянето му е въпрос на време.

Но килърът не бил открит. Времето минавало, а закононарушението оставало неразкрито. Затова мислите на Нийл се прибирали към сестра й и килъра, който е на независимост.

Така било до 2020 година, до момента в който една вечер Лий не взема решение да изгледа остарял детективски филм от 1974 година, основан на известния разказ на Агата Кристи „ Десет дребни негърчета “.

– Помислих си, ами в случай че килърът на Джанет, както във кино лентата, е мъртъв. Затова не могат да го намерят. Знам, че звучеше доста тривиално, само че въпреки всичко попитах детективите дали са ревизирали тази версия, – споделя Лий.

Престъпникът

За изненада на Нийл, полицията някак си пропуснала тази на пръв взор явна догадка. През 2021 година е осъществена друга инспекция въз основата данни и откритото на мястото на престъплението ДНК съответствува с профила на Тери Дийн Хоукинс, който към този момент не е сред живите.

През 1976 година Тери е 23-годишен автомонтьор, който живее в региона на Гардън Гроув – там е открита колата на Джанет. Хокинс не бил чужд на органите на реда.

Досието му включвало: шофиране в нетрезво положение, трафик на противозаконни субстанции, закани с оръжие. Освен това през 1975 година той е упрекнат в убийството на 30-годишна жена, само че тогава няма доказателства против него.

Детективите считат, че в онази нощ през 1976 година Джанет е станала инцидентна жертва на Тери, защото никой от роднините на Столкъп не е познавал Хокинс и не са имали общи другари.

След убийството на Джанет, Тери траял по низходящата си серпантина, която в последна сметка довела до гибелта му. На 5 юли 1977 година Тери умира от свръхдоза опиати.

Заключение

По подигравка на ориста индивидът, виновен за убийството на Джанет, умрял по-малко от година след закононарушението и бил заровен в същото гробище като жертвата си. Освен това гробовете им са единствено на 200 метра един от различен.

– След като изгубих сестра си толкоз рано, претърпях тази болежка още веднъж и още веднъж -, споделя Нийл. – Въпреки че знам истината, към момента не разбирам за какво го е направил. Защо е направил това извънредно закононарушение?

Уви, в никакъв случай няма да разберем отговора на въпроса на Нийл. Въпреки че човек не може да не се радва на обстоятелството, че закононарушението било разкрито, околните на жертвите разбрали истината и килърът в прочут смисъл си получил заслуженото.

Източник: svobodnazona.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР