За по-малко от две години без видимо основание община Варна

...
За по-малко от две години без видимо основание община Варна
Коментари Харесай

Как кметски заповеди вдигнаха 200 пъти цената на две ниви във Варна

За по-малко от две години без очевидно съображение община Варна е завишила близо 200 пъти цената, на която за строителството на нова връзка към автомагистрала " Хемус " би трябвало да бъдат отчуждени две ниви. Това демонстрира сравнението на заповедите, подписани от кмета на града Иван Портних надлежно през юни 2017 година и март т.г. Те касаят едни и същи урбанизирани поземлени парцели, избрани и в единия, и в другия случай като земеделска земя.

Терените, чиято цена внезапно е скочила

в хода на процедурата по отчуждаване, се намират в западната част на Варна и през тях би трябвало да премине връзката сред ул. " Атанас Москов " и автомагистрала " Хемус ". За първи път локалната администрация подхваща опит за отчуждаването им при започване на юни 2017 година Тогава кметът на Варна издава две заповеди, с които отчуждава елементи от по-големи поземлени парцели – едната от 859 кв. м, а втората от 703 кв.м. Определените за тях цени са надлежно 690 лева и 790 лева за задачите терени. Така сметката демонстрира, че общинската администрация във Варна е определила

междинна цена за кв. м от парцелите към 0.96 лева

Във връзка с двете заповеди Варненският Административен съд образува дело по тъжба на притежателя на терените Сибанк с приемник Обединена българска банка. Решението е постановено през май м.г. и с него двете заповеди на кмета на Варна са анулирани, а административната кореспонденция му е върната " за изговаряне съгласно дадените инструкции за пояснение и използване на закона ".

 Терените, които в този момент община Варна отчуждава на цена 187 лева на кв. м. (в синьо).
© Дневник

Терените, които в този момент община Варна отчуждава на цена 187 лева на кв. м. (в синьо).

В претекстовете към решението на съда е записано, че въпросните две заповеди на Портних не са съобразени " с трайното предопределение на територията, където се намират парцелите, което е за земеделска земя ". При тяхното издаване са взети поради единствено наредбите на Закона за общинската благосъстоятелност, само че не и законите за собствеността, използването и опазването на земеделските земи, както и Закона за собствеността. " При издаването на заповедите административният орган не е направил преценката съгласно използваните правни разпореждания при отчуждаване на парцели с предопределение за аграрни земи, а е направил единствено тази по Закона за устройство на територията ".

След това решение

отчуждаването на частите от двата парцела е спряно,

а до втория опит за подновяването и минават съвсем 10 месеца. На 5 март т. година кметът на Варна издава две нови заповеди за отчуждаването към този момент не на части, а на задачите парцели, нужни за построяването на " Пътна автомобилна рампа на Автомагистрала " Хемус ".

Междувременно те към този момент са минали в благосъстоятелност на акционерното сдружение " Бляк сенд инвестмент ", обвързвана с предприемача Митко Събев през едноличната му компания " Боракай ".

 Заповедта на кмета на Варна Иван Портних от 5 март т.г., в която цената на кв. м. от терените избрани за рампа на автомагистрала
© Дневник

Заповедта на кмета на Варна Иван Портних от 5 март т.г., в която цената на кв. м. от терените избрани за рампа на автомагистрала " Хемус " към този момент е избрана на 187 лева на кв. м.

С двете нови заповеди на варненския кмет Иван Портних се отчуждват още веднъж два поземлени парцела, само че към този момент с обща повърхност 3.5 хиляди кв. м, като избраното за тях равностойно парично обезщетение е към този момент 654.4 хиляди лева Това прави 187 лева на кв. м, или съвсем 200 пъти повече от цената избрана за кв. м от същите парцели през юни 2017 година

Заради голямата разлика

" Дневник " изпрати до общинската администрация във Варна няколко въпроса за аргументите, довели до нея. Според получения отговор през 2017 година частите от парцелите, които са попадали в трасето на автомобилната рампа на автомагистрала " Хемус ", са били остойностени като аграрни земи със съответната категория. " Решаващият съд обаче е решил, че следва да се правят оценка като урбанизирана територия, според преобладаващото предопределение на територията, в която попадат ", написа още в отговора.

Пак съгласно неговия текст през 2018 година община Варна е провела процедура по наложително отчуждаване на терени за реализацията на пътно трасе наоколо до бъдещата рампа на автомагистрала " Хемус ", които също са били урбанизирана територия. На базата на правосъдни решения за тях са били платени компенсации приблизително по 195 лева/кв.м. " Тези цени по правосъдните решения бяха употребени от самостоятелните оценители за установяване на равностойното парично обезщетение за парцелите, попадащи в пътния възел (автомобилна рампа на Автомагистрала " Хемус " - бел. ред.).

 Сателитна фотография на трасето, през които е минал пробивът на бул.
© Дневник

Сателитна фотография на трасето, през които е минал пробивът на бул. " Сливница " във Варна.

Доколко става дума за равностойно обезщетение

обаче е противоречиво, защото терените, отчуждени за реализацията на пътното трасе (т.нар. пробив на бул. " Сривница " ), минават през регион, в който се намират няколко огромни търговски обекта и даже на метри от няколко от тях. За прокарването на трасето е ликвидирана даже автокъща и е отнета част от индустриална база, демонстрира информация с платформата Гугъл maps.

В същото време на сателитните фотоси, поместени в същата платформа, се вижда, че терените, отчуждени за бъдещата рампа на автомагистрала " Хемус ", в никакъв случай не са били застроявани или употребявани за търговски цели. Въпреки това община Варна е решила да увеличи цената им 200 пъти спрямо постановената отново от самата нея единствено две години по-рано.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР