За по-активно делово сътрудничество между България и Унгария призова унгарският

...
За по-активно делово сътрудничество между България и Унгария призова унгарският
Коментари Харесай

Сиярто пред БНТ: Енергийната сигурност в Централна Европа е в лошо състояние

За по-активно делово съдействие сред България и Унгария прикани унгарският министър на външните работи и търговия Петер Сиярто. В особено изявление за Българска национална телевизия той изрази вяра, че ще има нов маршрут за доставка на съветски газ от България през Сърбия към Унгария и Централна Европа.

На 39 години Петер Сиярто към този момент има дълъг стаж във висшата политика на Унгария. Бивш представител на премиера Виктор Орбан, от три години той е министър на външните работи и външна търговия на страната. На мнение е, че българският и унгарският бизнес би трябвало повече да се възползват от безпроблемните политически връзки сред двете страни.
Петер Сиярто, министър на външните работи и търговия на Унгария: Споразумяхме се да създадем общ фонд, който да подкрепя прохождащи компании, както от българска, по този начин и от унгарска страна. В Унгария открихме кредитна линия от 510 млн. евро за съдействие сред бизнеса ни, споразумяхме се, че ще поддържаме динамичността на съдействието в селското стопанство, изключително в областта на агро-иновациите и се договорихме за по-активно двустранно разпространение на туризма сред двете страни.
" Турски поток ", " Ийстринг ", газовия хъб " Балкан - Унгария поддържа тези планове, само че кой за вас е приоритет?
Енергийната сигурност в Централна Европа е в доста неприятно положение и това е поради липса на инфраструктура. Говорим доста за диверсификация на източниците, на маршрутите на доставка, опция за доставка на американски полутечен газ, само че нямаме инфраструктура за това. Единствената реалистична опция в този момент е да се доставя съветски газ или от Турция или непосредствено от България, през Сърбия към Унгария и по-късно към Централна Европа.
За " Южен поток 2 " ли говорите, както го нарекохте преди няколко месеца?
Не мисля, че би трябвало да го назоваваме " Южен поток 2 ", тъй като " Южен поток " щеше да бъде огромен газопровод, а това, за което сме се споразумели с Газпром, е за вътрешно модернизиране на нашите газови мрежи и интерконектори. Целта е да се сътвори маршрут за доставки.
Унгария е една от страните, която бойкотира квотната система за систематизиране на мигрантите в Европейския съюз, а в този момент поддържа построяването на горещи точки - центрове за инспекция на мигрантите на външните граници на Евросъюза. Унгарският външен министър не е склонен, че с политиката си Будапеща бойкотира европейското единение и взаимност.

Как се вижда бъдещето на Европейския съюз от Будапеща, която постоянно е подложена на критика от Брюксел, по какъв начин се вижда бъдещето на съюза след Брекзит, сепаратистките трендове в Испания, разделянето на Изток и Запад?
Не бих се страхувал от диспути в Европейския съюз. Защото като съюз сме изправени пред исторически провокации - Украйна, енергийна сигурност, терористичната опасност, миграцията, Брекзит. Наистина исторически провокации, а ние сме 28 суверенни страни. Така че е явно, че би трябвало да дебатираме. Не бих гледал на това като на покруса, а като част от демокрацията. Това, което считам за най-опасно събитие, що се отнася до единството на Евросъюза, това е лицемерието и политическата уместност, на основата на които дебатите незабавно стават прочувствени, вместо да се концентрираме върху рационалните въпроси. Ако вие, като нас, не говорите като всички останали, незабавно ще ви кажат, че сте антиевропейци, вместо да вземат поради позицията ви. Защото ние можем да не принадлежим към болшинството по някои въпроси, само че това не значи, че не сме европейци. Означава, че има повече от една позиция. Това е демокрацията.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР