За пет поредни тримесечия световният пазар на смартфони регистрира спад,

...
За пет поредни тримесечия световният пазар на смартфони регистрира спад,
Коментари Харесай

Глобалният пазар на смартфони за пръв път се свива на годишна база

За пет следващи тримесечия международният пазар на смарт телефони записва спад, като това е първият път, в който той се свива на годишна база, откогато iPhone структурира категорията през 2007 година. Според анализаторите размерът на спада е към 4-5%, като измежду водещите производители на смарт телефони само Huawei оборва тази наклонност, като усилва размера на продажбите си и доста усъвършенства пазарния си дял. По някои оценки китайската компания съвсем се е изравнила с Apple.



" Huawei отбелязва растеж от 35%, като е доставила рекордните 205,8 млн. смарт телефона в международен мащаб през 2018 година ", разяснява Уди О, шеф на Strategy Analytics, и прибавя: „ Китайският софтуерен колос е на косъм след Apple, която през предходната година е доставила 206.3 милиона iPhone. Huawei обаче като цяло превъзхожда iPhone и ние чакаме през 2019 година компанията за първи път да задмина американския си съперник.”

Като цяло водещите китайски марки, в това число OPPO, vivo и Xiaomi (в допълнение към Huawei) нападателно печелят позиции в чужбина, с цел да компенсират слабия вътрешен пазар. Според прогнозите на Counterpoint Research 46% от общия размер на китайските марки е ориентиран отвън Китай, което е обилни нарастване по отношение на миналата година, когато процентите са били 33. „ Колективният растеж на смарт телефоните на разрастващите се пазари като Индия, Индонезия, Виетнам, Русия не беше задоволителен, с цел да компенсира спада в Китай, където се осъществят съвсем 1/3 от международните доставки на смарт телефони през 2018 година И защото Китай не демонстрира ни минимум признаци на възобновяване поради политико-икономическата конюнктура, китайските компании са насочили всичките си старания към външни пазари”, изяснява Шобхит Шривастава, анализатор от Counterpoint, добавяйки, че, с цел да усилят пазарния си дял,те са изключително нападателни както в дизайна на хардуера и софтуера, по този начин и в маркетинга.

Въпреки че през 2018 година получи значително удари на пазара на смарт телефони (анализаторите плануват те да продължат и през 2019 г.), Samsung към момента съумява да задържи лидерската си позиция като цяло. " Samsung достави 69,3 милиона смарт телефона по света през четвъртото тримесечие на 2018 година, което е оттегляне със 7% на годишна база спрямо 74,4 милиона единици година по-рано”, пресмята Нийл Маустън, изпълнителен шеф на Strategy Analytics.

Иначе, точната картина на световния пазар на смарт телефони мъчно може да бъде пресъздадена, защото четвъртото тримесечие на 2018 година беше първото, за което Apple не разгласява размера на продажбите на iPhone, а единствено приходите от това перо.

Както Counterpoint Research, по този начин и Analytics Strategy пресмятат, че Apple е продала 66 милиона устройства през последното тримесечие на 2018 година Новите модели, пуснати през 2018 година, обаче се продават на доста по-високи цени от своите прародители от 2017 година, тъй че сметката на общия брой продадени iPhone е малко спекулативна.

От друга страна, Canalys пресмята, че през последното тримесечие на 2018 година Apple са продали 71,7 милиона iPhone, което също съставлява спад от 7% по отношение на същия интервал на 2017 година Въз основа на тази оценка, обаче, компанията декларира, че Apple е изпреварила Samsung през въпросния интервал.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР