Критиците и конкурентите на Apple от години твърдят, че технологичният

...
Критиците и конкурентите на Apple от години твърдят, че технологичният
Коментари Харесай

Ново разследване срещу Apple за злоупотреба с монополно положение в App Store

Критиците и съперниците на Apple от години настояват, че софтуерният колос има опредeлено антиконкурентно държание, основно що се касае до двойната му роля във втората по величина мобилна платформа в света – от една страна компанията е притежател на платформата, а от друга продава личните си приложения и услуги през нея. Това несъмнено дава на Apple някои преимущества пред съперниците ѝ. Миналия месец Spotify да вземем за пример подаде публична тъжба до Европейската комисия, потвърждавайки, че разпоредбите на Apple " целеустремено лимитират избора и задушават нововъведенията ". В отговор, от софтуерния колос обявиха, че " Spotify желае всички преимущества на гратис приложение, без да е такова”. Както и да го погледнем обаче, истината е, че проблемите на Apple по отношение на европейското антитръстово законодателство се ускоряват.



Разработчици на приложения: Apple злоупотребява с властта си

Холандските регулатори оповестиха, че стартират ново антитръстово следствие на бизнес практиките на Apple. В неговите рамки Authority for Consumers and Markets (ACM), локалната администрация, която следи за правата на потребителите, ще изследва опцията софтуерният колос в действителност да злоупотребява с пазарната си мощ. ACM са получили многочислени недоволства от разработчици на приложения.

" Доставчиците на приложения слагат под въпрос високия % на комисионните (особено в тази ситуация с абонаментните услуги) и разликата в отношението към тези приложения, които би трябвало да заплащат, и тези, които не би трябвало да заплащат комисионна при вътрешни покупки. Освен това доставчиците на приложения декларират, че нямат опция да достъпват данните на потребителите си и затова не могат да персонализират услугите си ", изясняват от регулатора, като прибавят, че виждат задоволително аргументи да стартират следствие на политиките на софтуерния колос в неговата платформа App Store, които нарушават антимонополното законодателство.

Във фокуса на следствието ще бъде до каква степен Apple третира преференциално личните си приложения, защото сходно държание би подкопало фундаментално конкуренцията в платформата. Холандският регулатор прикани и други разработчици на приложения да оповестяват за проблеми с платформите на Apple или Гугъл за продажба на мобилни приложения, с цел да могат управляващите да придобият по-цялостна визия за обстановката.

Според Reuters от софтуерния колос са безапелационни, че следствието ще откри, че всички разработчици са третирани по еднакъв метод в App Store.

Apple има история с преференциалното отнасяне на личните си приложения

Не е нужно да се връщате доста обратно във времето, с цел да откриете образци за това по какъв начин Apple нарушава личните си правила. Дори предишния месец, когато компанията започва Apple News +, стартира да промотира новата си услуга по метод, неразрешен за разработчици от трети страни. В случая абонаментната такса беше маркирана с малък шрифт, макар че в разпоредбите на App Store ясно е упоменато, че тази информация би трябвало да бъде най-видна при оформлението на офертата.

Това може да наподобява като нищожно нарушаване, само че на мощно конкурентния пазар на приложения даже най-малкото преимущество може да се окаже извънредно значимо. А и тук въпросът е кардинален, защото нарушаването на едно предписание елементарно може да се трансформира в нарушаване и на други.

Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР