Теленор планира да започне реални тестове на 5G мрежи до

...
Теленор планира да започне реални тестове на 5G мрежи до
Коментари Харесай

Теленор започва тестове на 5G до септември тази година

Теленор възнамерява да стартира действителни проби на 5G мрежи до третото тримесечие на тази година, като операторът е подал в КРС заявление за краткотрайно потребление на набор в обсега 3600 MHz, съобщи на среща с медиите Джейсън Кинг, основен изпълнителен шеф на телекома. Той добави, че разнообразни видове консуматори ще бъдат част от тестванията, в това число крайни клиенти, които ще могат да тестват по какъв начин работят игрите, само че същи и компании от промишлеността, опазването на здравето и други браншове. “Това към момента са предварителни насоки, само че се стремим да разберем дружно с нашите клиенти, а и с доставчиците на съоръжение по какъв начин тъкмо ще работи 5G, какви изгоди ще донесе при разнообразни бизнес сюжети “, изясни Кинг.

Ясно е обаче, че в случай че лицензионната политика на страната във връзка с радиочестотните запаси остане същата, операторите надали ще изявят предпочитание да заплащат милиони в добавка към големите средства, нужни и за 5G съоръжение, и сложното приемане на строителни разрешителни.

Джейсън Кинг обаче е оптимист след извършените преди седмица съвещания с КРС, МТИТС, Министерство на районното развиване и благоустройството (МРРБ) и представители на останалите оператори. „ Работим градивно с министър Желязков, с КРС, с Министерство на регионалното развитие, те са съгласни с доста от нашите доводи, в това число за цените за спектъра, за освобождението на още радиочестотни запаси, на спектъра 700 и 800 MHz, както и за облекчение на строителния режим “, сподели Кинг.

„ Въвеждането на нови технологии и цифровата промяна са главен приоритет както на Европейския съюз, по този начин и на българското държавно управление – упоритост, която се споделя и от телекомуникационния бранш в страната. Според общите цели на Европейски Съюз за широколентов достъп още през 2020 година всяка държава-членка би трябвало да има най-малко един град с цялостно/пълно 5G покритие, а до 2025 година - да има 5G покритие във всички градове, както и по главните пътни артерии и железопътни линии “, изясни основният изпълнителен шеф на Теленор България.

„ Високоскоростните мобилни мрежи са основна причина за конкурентоспособността на международния пазар. Освен в пъти по-високата скорост и по-голям потенциал на мрежата, 5G ще даде опция за основаване на нови способи за връзка, нови услуги и нови бизнес модели, сподели още Кинг. - В България обаче сме достигнали границите на опциите на актуалните технологии и набор. За да продължим с развиването на мобилния пазар в страната, би трябвало да обединим старания с държавното управление и регулатора да преодолеем дружно бариерите, които стоят пред нас “, добави той.

 Джейсън Кинг, основен изпълнителен шеф на Теленор България

А главните провокации са свързани точно с освобождение на радиочестотен набор и ефикасното му потребление (включително по-бързо „ връщане “ на запас, който не се използва), доста понижаване на цените на спектъра и значително облекчение на разрешителния режим за създаване на телекомуникационно съоръжение.

„ България към момента се бави с освобождението и разпределянето на набор във всички честоти - ниски, междинни и високи. А той е жизненоважен за предложение освен на 5G-базирани услуги, само че и за обезпечаване на потенциал за висококачествена и високоскоростна връзка и за покритие в отдалечени региони “, изясняват от Теленор. Същата позиция изрази и Атанас Добрев, Съд на Европейските общности на Vivacom на вчерашната среща.

Всъщност България остана единствената страна от Европейския съюз, която не е освободила изцяло спектъра за 4G в 800 MHz диапазон. Този проблем се разисква към този момент 10 години, като няколко пъти България изиска дерогация (т.е. отсрочване на използването на наложителната инструкция за хармонизиране на РЧ спектър). Проблемът идва от нежеланието на Министерството на защитата да освободи заеманите РЧ в обсега 800 Мhz, в случай че не получи над 1,5 милиарда лв. за ново съоръжение. Още преди 2 години от телеком бранша бяха пресметнали, че казусът с радионавигационните системи на самолетите може да бъде решен с не повече от 20 до 30 милиона лв.. До решение обаче към момента не се стига.

Другият нискочестотен набор – този в 700 MHz, също в отчасти блокиран, а той е основен за построяването на мобилна 5G мрежа. Същото важи и за 3,6GHz – свободният запас все още не е задоволителен за потребностите на бранша, изясняват от Теленор.

„ В момента водим ползотворна полемика с Министерство на превоза и осведомителните технологии и известията, с Комисията за контролиране на известията и Министерство на районното развиване и благоустройство, съобщи Кинг. - Според всички нас усъвършенстването на цените на радиочестотния набор е значимо изискване за повече вложения в бранша на мобилните връзки, което, от своя страна, ще увеличи конкурентоспособността на страната.”

Цените на спектъра би трябвало да отразяват българските пазарни условия и да подхождат на средноевропейските равнища, добави Михаела Калайджиева, основен шеф „ Корпоративна политика “ в Теленор България. Според нея сега те са „ непропорционално високи “. Нейните калкулации демонстрират, че еднократната такса за потребление на набор в 800 MHz е 2,5 пъти по-висока от средноевропейската цена, а годишната такса е двойно по-скъпа.

„ Работим с КРС върху модел за установяване на стопански обосновани такси за нужния набор. Ако той бъде прибавен, цените на честотите ще доближат средноевропейските равнища, които ще форсира вложенията в мобилната мрежа през 2020-2023, включително и 5G. Подобна стъпка ще докара до социално-икономически изгоди за страната и обществото “, добави тя.

Относно режима за създаване и замяна на телеком съоръжение България още веднъж е измежду дребното страни, в които е непокътнат комплициран и муден позволителен режим за софтуерно възобновяване на базови станции. „ В множеството страни това от дълго време се прави без строителни позволения “, сподели Калайджиева, цитирайки относителен разбор на GSMA асоциацията. Облекчения на този режим са направени в законодателствата освен на Румъния, само че и на Сърбия и Северна Македония.

В Унгария режимът е регистрационен, в Чешката република, където PPF Group също има мобилен оператор, построяването е много облекчено. В България за създаване и възобновяване на оборудването на всяка базова станция са нужни строителни позволения като за 8-етаж блок. Според Калайджиева има вяра, че до края на годината най-малко разрешителните за обновяването на оборудването (не за създаване на напълно нови базови станции и антени) ще бъдат облекчени, като това ще е единствено първа стъпка в вярната посока. Изграждането на 5G мрежа, покриваща един огромен град, ще изисква слагане на доста по-голям брой дребни кафези, като има индикации, че Европейски Съюз приготвя инструкция в тази тенденция, облекчаваща точно микро уеб страниците за 5G.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР