На 12 май отбелязваме Международния ден на сестринството. В тази

...
На 12 май отбелязваме Международния ден на сестринството. В тази
Коментари Харесай

по предложение на Венцислав Мутафчийски, в църковния календар се въвежда нов молебен

На 12 май означаваме Международния ден на сестринството. В тази връзка – на 13 май (понеделник), от 11:00 часа, в храм-паметника " Св. Александър Невски “ за първи път – с благословението на наместник-председателя на Светия Синод на Българската православна черква Григорий Митрополит Врачански, ще бъде отслужен молебен за православния здравен чиновник, оповестяват от ВМА.

В свое съвещание Светият синод одобри това решение по предложение на началника на Военномедицинска академия (ВМА) генерал-майор проф. доктор Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS, като се планува молебенът да бъде включен в църковния календар и да се прави годишно във всички епархии.

Духовенството в България за следващ път демонстрира грижа към медиците, оказвайки молитвена поддръжка за превъзмогване задълбочаващата се рецесия за фрагменти при медицинските сестри и показва угриженост, че все по-малко младежи избират специалността на здравната сестра.

На молебена ще участват генерал-майор проф. доктор Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS и други представители на управлението на ВМА, медицински сестри от екипа на лечебното заведение, заместник-министърът на защитата госпожа Аделина Николова, госпожа Десислава Радева – брачна половинка на президента на Република България, и други публични лица.

Денят на сестринството се отбелязва в памет на рождението на Флорънс Найтингейл – първата световна здравна сестра. Ние, като чиновници във ВМА, постоянно сме се чувствали изключително свързани с този празник, тъй като сестра Найтингейл прави същинска гражданска война в обслужването на ранените и заболели бойци по време на Кримската война. Тя управлява група от медицински сестри, подготвени от нея, която поема напълно медицинските грижи за пациентите, без значение от скептицизма на лекарите.

Още нейните дейности демонстрират, че сестринската роля е незаменима и не по-малко значима от тази на лекарите. Найтингейл се смята за учредител на актуалната специалност на здравната сестра и даже написа клетва, сходна на Хипократовата.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР