Несъмнено Теодора Духовникова е една от най-харесваните и разпознаваемите актриси

...
Несъмнено Теодора Духовникова е една от най-харесваните и разпознаваемите актриси
Коментари Харесай

Теодора Духовникова дебютира пред камерата още като дете

Несъмнено Теодора Духовникова е една от най-харесваните и разпознаваемите актриси на актуалната българска сцена. Родена е на 14 декември 1977 година и от дете мечтаела за киното и театъра. През 2000 година приключва компетентност „ Актьорско майсторство за трагичен спектакъл “ при проф. Снежина Танковска и Андрей Баташов. Първо влиза в трупата на спектакъл „ София “, а 3 години по-късно дебютира в Народния в ролята на Саломе в едноименната пиеса на Оскар Уайлд. След още 2 години към този момент е на щат на първата ни сцена, където играе до през днешния ден. В началото на кариерата й я назовават „ Българската Мишел Пфайфър ” поради физическата й аналогия с холивудската звезда. Но Теодора Дуковникова е доста повече от това. Благодарение на своя гений, усърдие, любов към работата си и характерна аура, тя съумява да наложи името

си не посредством съпоставения с други актриси, а поради личната си харизма и наличие на сцената. Публиката я познава от емблематични сериали като „ Дяволското гърло ", „ Войната на буквите ”, „ Дървото на живота " и „ Под прикритие ”, хитови филми като „ Дъвка за балончета ”, „ Вездесъщият " и многочислените функции в театъра.

 

В идващите редове ще ви разкрием някои любопитни, само че малко известни обстоятелства за Теодора Духовникова.

 

Ето ги и тях:

Факт №1

Дебютира пред камера още като дете

Много преди необятната аудитория да научи името й, Теодора Духовникова прави дебюта си пред камера. Това се случва още когато е дете. Избират я за роля във филм на Българска национална телевизия. По време на фотосите тогавашното момиче към момента не знае нищо за актьорската специалност и доста се тормози, че може да се изложи. Но й става забавно и бързо не помни своите паники и стеснението си. Така се отпуска да играе пред камерата, че съумява мощно да впечатли даже режисьора. Той се доближава до майка й, която я съпровожда на фотосите, и споделя: „ Това дете един ден ще бъде звезда! “. И се оказва прав.

 

 

Факт №2

Детството й е обвързвано с Казанлък

Макар да е родена и израснала в София, огромна част от детството на актрисата е обвързвано с Розовата котловина, и по-специално с Казанлък. Там са минали най-хубавите й ваканции, дружно с обичания й дядо Тодор, на когото  е кръстена. Той бил преподавател по литература и библиотекар в града, свирел на цигулка, учил я на шах, водел я на излети в планината и разказвал за чудесата на природата.

„ Обсипваше косата ми със светулки. Говореше ми на есперанто. Вечер, преди да заспя, ми пускаше класическа музика – Бах, Равел, Верди – все трагични неща “, спомня си Теодора. До ден сегашен тя помни библиотеката в Казанлък, където обожавала да върви, когато била дребна.

 

Факт №3

Била вманиачена по Винету

По времето, когато прекарвала ваканциите си със своя дядо Теодор, бъдещата звезда била същински вманиачена по един обичан за тогавашните деца воин – Винету. След като прочела романа на Карл Май, почнала целеустремено да търси и други негови творби и поглъщала всичко, което успявала да открие.

Изпитвала апетит за завършения, които сама си устройвала по сходство на случките в обичаните си книги за индианци. Устройвала си капани, преструвала се на пленена от апаши, успивала даже да си върже ръцете сама. Нямала компания в тези игри, сама изпълнявала функциите на всички герои в приключенията, които си измисляла. Това въодушевление по разиграването на всевъзможни етюди става причина, когато е 9-годишна, родителите й да я запишат в известната детска натрупа на спектакъл „ Сълза и смях при починалия към този момент артист Бончо Урумов.

 

Факт №4

Пости и взима причестяване

Теодора Духовникова в уверена православна християнка, постоянно пости, изповядва се и взима причестяване. Тя открива църквата като тийнейджърка, след гибелта на своя дядо Тодор. Тежката загуба я унищожава, скапва връзките с родителите й, кара я да се бунтува против всичко и всички, да бяга от вкъщи си и да се държи безотговорно. Но един ден по-голямата й сестра я води при духовник – отец Лука от църквата „ Света Петка " в София. Тогавашната бунтарка, която се облича и гримира в черно и се усеща афектирана на целия свят, се стъписва от благия тип на свещеника. „ Възрастен, с бяла коса, с чисти и положителни сини очи, спомня си го след години Духовникова.

Отецът й подарява Библията, моли я да я прочете, а тийнейджърката стартира да го посещава постоянно в църквата, с цел да беседва с него за православието. Постепенно приема тази вяра. Благодарение на нея съумява да се съвземе от загубата на дядо си и своите душевни лутания.

 

Факт №5

Прави първата крачка към мъжа си Стефан

Ухажваната от доста мъже хубавица не се тормози да направи първата крачка към мъжа, с който след това основава семейство и две дъщери. Това е предприемачът Стефан Духовников.

Когато го вижда за първи път, Теодора е напълно млада. Първата им среща е напълно инцидентна, на плажа край морето.

“Погледна ме и се вкамених. Почувствах го с всички кафези на тялото си. Душата ми възкликна: „ Ето го! ". Отидох при него, смъкнах си картите, хванах ръката му като дете и признах: „ Толкова ми харесва да те виждам, че чак ми призлява. Дай си телефона ", споделя след време звездата. Явно е била безапелационна, тъй като Стефан й го дава, като подмята, че не чака да му звънне. Но тя му се обажда след няколко дни и от този момент двамата са неразделни. Актрисата споделя, че поставят непрестанни грижи за любовта си, която отглеждат към този момент повече от 20 години.

 

Факт №6

Приема семейството на мъжа си още преди сватбата

Фамилията на брачна половинка си – Духовиникова, Теодора приема доста преди сватбата с него. Идеята е на режисьора Александър Морфов. Това се случва през 2006 година, когато той я взима в представлението си „ Дон Жуан " от Жан-Батист Молиер. По това време актрисата се подписва с името на татко си – Иванова. Режисьорът обаче, наподобява, е намирал тази фамилия за прекомерно елементарна и е решил да намерения за нещо по-оригинално, с което да я размени. Понеже познава мъжа до актрисата – Стефан, той я пита за неговото фамилно име. Разбирайки, че е Духовников, отсича, че Теодора би трябвало да го одобри като своя фамилия. Тя не е уверена, защото по това време към момента не е омъжена за Стефан. Морфов обаче е толкова безапелационен, че в последна сметка Теодора се съгласява да вземе тази фамилия, в началото за собствен артистичен псевдоним. До ден сегашен, тя споделя, че е приела името на Стефан не поради брака, а поради шестото си възприятие, че точно това е нейното същинско име.

 

Факт №7

Още като дете се засича с Владо Карамазов

Феновете на Теодора Духовникова през днешния ден постоянно я свързват с партньорството й с нейния сътрудник Владо Карамазов, с който играят основни функции в сериала „ Дяволското гърло “, а преди този момент – и в „ Дървото на живота “. Двамата са близки другари, които постоянно се засичат на обща сцена и в Народния спектакъл. Но първата сцена, която разделят, е на детската театрална школа на Бончо Урумов. И двамата са я посещавали едновременно като хлапета. Със сигурност са се засичали на уроците и подготовките, само че откакто я напущат, пътищата им се разделят и спомените един за различен избледняват. Духовникова се засича още веднъж с Карамазов след години, към този момент като част от трупата на Народния спектакъл. Те бързо се сближават и през днешния ден Теодора не крие, че Владо е огромна нейна уязвимост.

 

Факт №8

Малката й щерка я наследява

Теодора се радва на две пораснали дъщери, за които споделя, че няма да наследят нейната специалност. Въпреки това по-малката – Ема, към този момент има съществени опити пред камера. Тя взе участие във кино лентата „ Уроци по немски “, където си партнира с Юлиан Вергов – играе щерка на неговия воин. Освен това детето е печелило кастинги и за доста други функции. Според майката обаче това е останало в предишното. Актьорската работа била забавна за Ема, когато момичето било по-малко. Сега приоритет за него било учебното заведение. Ема е отличничка, учи в една от най-елитните столични гимназии. Самата Теодора е приключила елитно учебно заведение – Националната гимназия за антични езици и култури. По-голямата щерка на актрисата, която всички назовават Бубето, също заляга над книгите и към този момент е студентка в Рим, където учи филантропични науки.

 

Факт №9

Искала да е като Цветана Манева

Когато е напълно млада актриса, Теодора Духовникова споделя, че си показва, че ще остарява като Цветана Манева. За нея това било образецът за жена, която носи възрастта си с достолепие. Прохождащата в театъра и киното бъдеща звезда желала да наподобява на нея – в никакъв случай да не се пробва да крие годината си на раждане, да дава образец с професионализма си, да не боядисва косата си, а да носи с горделивост посребрените си от времето кичури. От тогава до в този момент се е трансформирало само мнението й за белите коси. Теодора поддържа свежия цвят на косата си с постоянни визити при коафьор. Но също като Манева, тя е от звездите, които не се тормозят от отминаващото време, радват се на насъбрания с годините опит и го носи с достолепие.

 

Факт №10

Не обича естетичните корекции

На своите 47 години една от най-харесваните дами на българската сцена няма нито една естетична промяна по себе си. Тя не харесва интервенциите и се радва, че до ден сегашен е изцяло естествена, за разлика от доста други звезди у нас, които лягат под ножа още щом навършат пълноправие. Духовникова в никакъв случай не е слагала хиалурон, не е опъвала кожата си и не се е опитвала да трансформира чертите на лицето си. Тя споделя, че харесва дребните си бръчици, тъй като й оказват помощ да пресъздава по-убедително облиците, в които влиза пред камерата и на сцената. Актрисата поддържа външния си тип, само че без скалпели и инжекции. Освен за лицето си, тя се грижи и за своето тяло. От години съблюдава хранителен режим и тренира постоянно, с цел да поддържа идеална фигура.

Автор: Уикенд

Източник: kliuki.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР