За първи път в света карибският остров Доминика създава защитена

...
За първи път в света карибският остров Доминика създава защитена
Коментари Харесай

Доминика създава защитена зона за кашалоти

За първи път в света карибският остров Доминика основава предпазена морска зона за величествения, само че заплашен кашалот. Китовете се събират край западната част на острова, като употребяват девствените сини води за кърмене и хранене. Близо 800 квадратни километра ще бъдат превърнати в резерват с двойна цел - отбрана на китовете и битка с изменението на климата.

 
Доминика ще резервира и възвърне числеността на популацията на кашалотите, които са сериозно застрашени. Колкото повече са китовете, толкоз повече въглероден двуокис се улавя и по този метод Доминика ще стане устойчива на климатичните промени. Страната ще има опция да развие една от най-добре ръководените и контролирани интервенции за наблюдаване на китове в света. Ако бъде вярно оценена, би могла да се изплати, тъй че резерватът да се изплати самичък, въз основа на личните си доходи.
Енрик Сала, откривател National Geographic

Смята се, че във водите към Доминика живеят по-малко от 500 кашалота, а за разлика от кашалотите в други елементи на света, тези в източната част на Карибско море не пътуват доста далеко.

 
Правителството на Доминика има вяра, че кашалотите, които са тук от преди хората, също са жители на страната. Тези китове прекарват по-голямата част от годината в намерено море. Така че те се грижат за някои от своите жители по метод, по който малко страни са го правили преди.
Енрик Сала, откривател National Geographic

Във водите към Доминика и на други места кашалотите са били удряни от кораби, заплитани в риболовни уреди и наранени от аграрни оттоци, което се отразява на оцеляването им. Преди появяването на китоловците към 2 милиона кашалота са обитавали дълбините на океаните, преди да бъдат изловени поради маслото, употребявано за палене на лампи и смазване на машини. Правителството на Доминика съобщи, че резерватът ще разреши резистентен занаятчийски лов на риба и ще очертае интернационална корабоплавателна линия, с цел да се избегне гибелта на повече кашалоти.

След като резерватът бъде основан, министър-председателят на Доминика съобщи, че неговата администрация ще назначи чиновник и наблюдаващи, които да подсигуряват, че зоната се съблюдава и че се ползват разпоредбите за китоловен туризъм. Този ход беше оценен високо от учените и природозащитниците.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР