За първи път в историята на военноморските сили на Китайската

...
За първи път в историята на военноморските сили на Китайската
Коментари Харесай

Защо са им на ВМС на Китай универсални десантни кораби Тип 075?

За първи път в историята на военноморските сили на Китайската национална република в Шанхай беше пуснат първият повсеместен десантен транспортен съд (УДК) Тип 075. Такива кораби са предопределени за десант на пехота и бронетанкова техника при офанзива на брега на морето. Новостта на китайския флот се създава извънредно от китайски дизайнери и корабостроители. Корабът във флота също може да бъде приспособен, с изключение на за десант, за други военни задания.
Според информацията, получена от китайски военноморски специалисти, дължината на универсалния десантен транспортен съд вид 075 не надвишава 250 метра с широчина 30 метра, водоизместването се прави оценка на 40 хиляди тона. Очевидно китайците са взели за модел сходните американски универсални десантни кораби вида „ Оса " (Wasp), водоизместването на които е не повече от 40,5 хиляди тона. Китайските специалисти означават неповторимите механически решения, които са приложени при построяването на първия УДК. Особено се отбелязва обезпечаването на висока скорост на товарене на войските на кораба, както и високата му маневреност при осъществяване на бойните задачи. Досега китайците би трябвало да изразходват толкоз пари за основаването на УДК, колкото нормално са предопределени за построяването на цялостен самолетоносач.
Универсалните десантни кораби са на въоръжение във водещите флоти на света. Те се употребяват в бойната процедура на флотите освен в Съединени американски щати и НАТО, само че и в Япония и Южна Корея. Най-големите УДК преди този момент бяха на въоръжение само в Съединени американски щати. Но в този момент китайците ги настигнаха.
За китайския флот въвеждането в употреба на десантен щурмов транспортен съд лично строителство е от революционно значение, отбелязва китайската преса. Китайските моряци изключително се нуждаят от такива кораби, с цел да нападат островите. Тук си коства да разгледаме дългогодишните проблеми на Китай с Тайван и Япония, с които има разногласия за някои островни територии. Сега китайските морски пехотинци ще могат бързо да нанасят бързи удари в направления, които китайското военно управление ще смята за приоритет.
Американските десантни кораби от клас „ Оса " имат водоизместимост до 40 хиляди тона. Те могат да стоварят от един транспортен съд до 2 хиляди пехотинци бронирани машини и техника. Корабите разполагат с докинг-камери в кърмата за обслужване на десантни баржи на въздушна възглавница, както и обичайни такива, които да разтоварват тежките бронирани машини на брега.
Смята се, че УДК може да се преглежда като евентуален ескортен самолетоносач или самолетоносач за битка против подводници. По време на Студената война в Съединените щати са създадени версии за сходно потребление на УДК с засищане на тяхната въздушна група със самолети с малко политане или хеликоптери за битка против подводниците. Американският УДК се задвижва от газови турбини. Повишеният звук от газовите турбини не играе особена роля за десантния транспортен съд. Скоростта може да доближи 23-24 възела с обсег от 10000 морски благи.
По-рано Военноморски сили на Китай разчитаха на универсални десантни кораби в жанр „ Цинченшан " или Тип 071, които имаха на борда бойни хеликоптери, създадени от Китай. Такива кораби трябваше да правят освен десант, само че и служат за надзорен център за интервенции, лечебни заведения и бази за военна работа. С водоизместимост от 19 хиляди тона корабът можеше да поеме на борда до хиляда десантнчици, както и четири хеликоптера Z-8 или четири хеликоптера с малко политане.

Текст: pogled.info
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР