За първи път намесата на Русия във вътрешната политика на

...
За първи път намесата на Русия във вътрешната политика на
Коментари Харесай

Риск за сигурността на газовите доставки. Доклад на ДАНС говори за зависимостта от Русия

За първи път намесата на Русия във вътрешната политика на България е разказана в годишния отчет на ДАНС, който е утвърден от Министерския съвет. Разсекретената част от документа, който разказва средата на сигурност, в която е минала предходната година, е на службата и на държавното управление.

" От средата на 2021 година Руската федерация започва огромна хибридна акция за предефиниране на европейската архитектура за сигурност съгласно стратегическите си ползи, включващи преустановяване разширението на НАТО на изток и опазване на съветското въздействие в прилежащи страни.

Тези дейности прераснаха през 2022 година в невижданата в новата европейска история съветска военна експанзия по отношение на Украйна , която ерозира интернационалния правов ред, докара до увеличаване на икономическите опасности в световен проект и сътвори нов вектор на миграция ", написа в отчета.

" Същевременно съветската инвазия укрепи единството на Европейския съюз и НАТО и решимостта за отбраната на общите полезности и ползи и за понижаване на зависимостта от Русия в областта на енергетиката и защитата, които Москва интензивно употребява в границите на хибридния си инструментариум ", прибавят от контраразузнаването.

Според отчета за хибридните си офанзиви Русия ангажира " дипломация, военна мощ, специфични служби, стопански лостове и зависимости (основно в енергийната сфера), осведомителни пропагандни и дезинформационни акции и хакерски атаки ”.

Според документа " недоразвитата диверсификация на източници и направления лимитира способността на България за противопоставяне на зараждащите съмнения на пазара на природен газ в подтекста на енергийната рецесия в Европа през 2021 година

" Значимата взаимозависимост от Русия основава спомагателни опасности поради хибридна интервенция против Украйна, прераснала във военна инвазия. В тази връзка са налице опасности за сигурността на доставките ", допълват от ДАНС.

В отчета е отделено място на разкритата при започване на 2021 година група от петима някогашни военни, които бяха уличени, че са шпионирали в интерес на Москва. Както и пресичането на активността на съветски разузнавачи в България.

Единствената упомената страна е Русия, само че в документа се приказва за активността на няколко непознати разследващи служби на територията на страната.

" България е обект на систематичен разследващ интерес, ориентиран към уговорките ни в Европейски Съюз и НАТО, модернизацията на Българската войска, стопанската система и вътрешната политика, изключително поради поредицата парламентарни избори през предходната година. Опити за въздействие и влияние има в държавни, военни, просветителни и религиозни институции, медиите, неправителтвения бранш ", рапортуват от контраразузнаването.
Фалшиви вести
От ДАНС обръщат внимане и на опити да бъде употребена пандемията от COVID-19 - посредством разпространяване на подправени вести и директно за дискредитиране на български и европейски институции.

“Отправяни са апели за осъществяването на “граждански арести ” и физически похищения над публицисти, членове на неправителствени организации и политически представители, поддръжници на имунизационните акции и ограничаващите ограничения. През втората половина на 2021 година е следена и забележителна протестна активизация против противоепидемичните ограничения ”, пишат още от спецслужбата.

В отчета не за първи път се приказва и за това, че неприятното положение на здравната система е риск за националната сигурност. Увеличаване на решенията за ТЕЛК е посочено като заплаха за финансовата сигурност на страната.
Докладите на ДАР и Военното разузнаване
Министерският съвет е на Държавна организация “Разузнаване ” (ДАР) и работа “Военно разузнаване ”. В заканите, разказани от първата работа обаче, не се загатва Русия. Говори се за неустойчивост в Източна Украйна, без да се показват сепаратистките Донецка и Луганска републики.

В отчета е обърнато повече внимание на това, че организацията е трябвало да възвърне естествената си активност и вътрешен ред, откакто в средата на предходната година бяха заменени шефовете на всички спецслужби. Заключението е, че в разузнаването няма задоволително хора.

Причините били както цялостната неприятна демографска обстановка, по този начин и “недоброто като цяло здравословно положение и ниската психическа резистентност на популацията, бързата загуба на мотивация измежду претендентите след запознаването им с високите условия и множеството инспекции, които би трябвало да преминат, рестриктивните мерки, които би трябвало да съблюдават при вероятно назначение ”.

Военното разузнаване обаче, също като ДАНС, е обърнало внимание на Русия като дестабилизиращ фактор на средата за сигурност. В отчета на службата се приказва за “стремежите на Москва посредством силови механизми да промени съгласно разбиранията си международния ред и да обособи своя сфера на доминация и въздействие ”.

Споменават се почналите в Русия репресии след изборите през септември 2021 година, които са оценени като свързани с подготовката на офанзивата против Украйна. Описани са и опитите на Русия да управлява Беларус и Молдова.

Говори се и за огромната взаимозависимост на прилежаща Сърбия от Русия и Китай. Както и опитите на Белград за дестабилизация на Босна и Херцеговина и на Черна гора.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР