За първи път Комисията по досиетата показа публично всички архиви

...
За първи път Комисията по досиетата показа публично всички архиви
Коментари Харесай

Комисията по досиетата показа публично архивите на ДС

За първи път Комисията по досиетата сподели обществено всички архиви на Държавна сигурност и военното разузнаване, събрани от 1944 до 1991 година Само документите на книжен притежател са над 14 км.

Какви секрети на тоталитарната страна разкриват хранилищата, споделя Николай Минков.

 © Българска телеграфна агенция
В двата корпуса има 22 архивни складове, в които се съхраняват над 4 млн. документа на книжен и магнитен притежател. Самоделна преса за подривни позиви и щемпел на незаконното турско освободително придвижване в България, обезвредена бомба с часовников механизъм, заложена във фрегата " Дръзки ", хитроумни скривалища за предаване на шпионски известия, са дребна част от тайните, съхранявани от Комисията по досиета.

В Държавна сигурност не жалели сили и средства за шпиониране на медии и непознати дипломатически задачи.
Антония Топчиева, началник-отдел " Комплектуване и предпазване ": Като образец мога да дам литерното дело за радио " Свободна Европа " на Американската легация, което е 470 тома, Турската легация - към 200 тома.
Агенти на Държавна сигурност са внедрявани в партийни организации, в институции и работен колективи.
Екатерина Бончева, ръководител на Комисията по досиетата: За първи път хората могат освен да чуят за тъй наречените картончета и досиета, а нагледно казано, да пипнат Държавна сигурност.
За да не бъде заличена историческата памет, всеки документ се консервира и се копира цифрово.
 Архивът на Държавна сигурност за първи път ще бъде наличен за гости Архивът на Държавна сигурност за първи път ще бъде наличен за гости
Утре Комисията по досиетата провежда там Ден на отворените порти. В Централизирания списък се съхраняват над 15 км архивни документи на Държавна сиг...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР