Починал е професор д-р Петър Учиков. За това съобщават от

...
</TD
>Починал е професор д-р Петър Учиков. За това съобщават от
Коментари Харесай

Почина светило в хирургията в Пловдив, спасил хиляди животи

Починал е професор доктор Петър Учиков. За това оповестяват от УМБАЛ " Свети Георги ", както и лекари и сътрудници на огромния пловдивски хирург в обществените мрежи:

" С огорчение оповестяваме за загубата на проф. доктор Петър Ангелов Учиков, дмн, който напусна този свят нощес. Проф. Учиков бе бележит хирург, водещ експерт и почитан академик в региона на медицината. "

" Почина нашият безценен другар, преподавател и неповторим хирург, избавил хиляди пациенти - проф. Петър Учиков!, Светла да е паметта му и лек път ти пожелаваме, скъпи учителю. Ще бъдеш постоянно с нас и в обичаната ти Втора хирургия "

Проф. доктор Петър Ангелов Учиков, дмн е хирург. Той е измежду водещите експерти у нас, бележит академик и учител по хирургия.

Завършва медицина в Медицински университет в Пловдив през 1963 година След дипломирането си стартира работа като ординатор в хирургично поделение на Окръжна болница – Смолян (1963-67 г.). От 1968 година до 1981 година е помощник, а по-късно и основен помощник в Медицински университет в Пловдив.

От 1986 година оглавява Клиника по гръдно-коремна хирургия, която сполучливо управлява в продължение на 20 години.

През 2000 година му е присъдено званието " Доктор на медицинските науки ", а от 2002 година е професор по хирургия.

За над половинвековния си стаж като хирург е направил повече от 25 000 интервенции на пациенти.

Д-р Петър Учиков е създател на доста публикации и отчети. Съавтор на учебници и управления по хирургия. Има специализации в Париж, Страстбург и Австрия.

Под негово управление 9 аспиранти пазят докторски дисертации по медицина и сега са измежду водещите експерти в региона на гръдно-коремната хирургия, а трима към този момент са професори по хирургия в Медицинския университет в Пловдив – проф. доктор Ангел Учиков, проф. доктор Красимир Мурджев и проф. доктор Иван Новаков.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР