За първи път експерти провеждат изследване за това, колко хлъзгави

...
За първи път експерти провеждат изследване за това, колко хлъзгави
Коментари Харесай

Листата на пътя са опасни колкото леда

За първи път специалисти организират проучване за това, какъв брой хлъзгави са падналите по пътната настилка листа. Резултатите са толкоз предстоящи, колкото и плашещи – красивата есенна завивка е не по-малко рискова от натрупалия сняг.

Автомобилните компании постоянно са тествали колите си за това, какво да чакат при придвижване върху лед и сняг. Но в никакъв случай за това, по какъв начин се държи машината върху мокри листа.

Екипът на Ford обаче взема решение да промени това и организира необикновен опит, като потрива с листа изпитателния полигон на компанията в Белгия. След това се задейства специфичен уред, който дефинира коефициент за пързаляне на пътното покритие. Съответно той се свързва с автомобила, който минава по изследвана повърхнина.

Експериментът демонстрира, че в огромна част от случаите листата са не по-малко хлъзгави от заледен сняг. Коефициентът на търкане (плъзгане) се мери в µ (мю) – колкото по-хлъзгаво, толкоз по-ниски са стойностите. По време на тестванията се оказва, че коефициентът на търкане доближава 0,3-0,4 мю, колкото е при придвижване по затрупан със заледен сняг път.

" Това може да се преглежда като занимателен опит, само че изводите от него са изцяло съществени – разяснява Еди Кастил, инженер от европейското поделение на Ford. – Повечето хора са наясно, че би трябвало да понижат скоростта при придвижване по сняг, само че малко на брой го вършат, когато стъпят върху настилка, покрита с паднали листа. А те са не по-малко хлъзгави и надлежно не по-малко рискови ”.

Източник: Automedia.bg

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР